Tema

Träna luktsinnet – då smakar maten bättre

Många av våra sinnen och vår förmåga att tugga och svälja försämras när vi blir äldre. En fara är att matlusten avtar – med risk för undernäring. Räddningen kan vara specialutvecklade träningsprogram, något som forskningsinstitutet SP jobbar med i ett EU-projekt.

Åtminstone några av våra sinnen kan tränas till att bli bättre. Det gäller särskilt luktsinnet.

– På vetenskapligt språk kan man säga att det är ”plastiskt”. Det har förmåga att anpassa sig till nya betingelser, bland annat tack vare att celler nybildas, säger SP-forskaren Gunnar Hall, som arbetar med sensorik. Det är ett vetenskapsområde där man använder olika metoder för att med hjälp av våra sinnen (syn, lukt, hörsel, smak och känsel) ta reda på hur till exempel livsmedel upplevs av olika människor.

Luktsinnet försämras
När äldre personer säger att maten smakar mindre eller annorlunda, så beror det ofta på att deras förmåga att känna lukter har försämrats. De flesta av oss upplever detsamma när vi är snuviga. Smak är en sammansatt upplevelse som uppstår när vi har mat eller dryck i munnen.

– Då stimuleras våra smakreceptorer, våra luktreceptorer i näsan och även olika känselreceptorer i munhålan. Men det är i mycket hög grad innehållet av luktande ämnen som ger den unika smaken, berättar Gunnar Hall.

EU-projektet är döpt till Gymsen, vilket syftar på ”sensorisk gymnastik”. Målet är att utveckla och prova sensoriska träningsprogram för fyra olika målgrupper: friska och fysiskt aktiva äldre, friska och fysiskt inaktiva äldre, äldre som bor på vårdinstitution samt äldre som lider av demens.

Ge bra matvanor
– Förutom att ge sensorisk träning, så ska programmen också innehålla information om bra matvanor för äldre.

SP utvecklar förslag till träningsprogram för de olika målgrupperna. De olika förslagen ska testas i pilotstudier som ska pågå i flera månader. Pilotstudierna genomförs av projektpartners i Spanien, Tjeckien, Italien och Grekland.

För mer information:
Gunnar Hall, SP, gunnar.hall@sp.se

Läs också

Fasta ett effektivt verktyg i cancerbehandling
29 augusti, 2016 | Chalmers tekniska högskola
Stoppar epileptiska anfall där de uppstår
24 augusti, 2016 | Linköpings universitet
Fleromättat fett kopplas till lägre dödlighet
17 augusti, 2016 | Uppsala universitet

Träna luktsinnet – då smakar maten bättre

 lästid ~ 1 min