10 juni 2025
Göteborgs universitet

Normer gör att unga säger ja till sex utan att alltid vilja

Unga vet vad samtycke vid sex är. Men könsnormer och förväntningar gör det svårt att veta vad en själv eller partnern vill. Det visar en avhandling i socialt arbete vid Göteborgs universitet. 

Unga beskriver samtycke som något självklart. Det handlar om tillit, respekt och att det ”märks” om någon vill eller inte. Men när de berättar om sina egna erfarenheter blir bilden mer komplex. De beskriver att de ibland har sex trots att de inte vill. 

– Det kan handla om att inte vilja vara en besvikelse, att vilja vara snäll eller leva upp till förväntningar. Att säga ja känns ibland lättare än att säga nej, säger Kristin Blom, doktorand i socialt arbete vid Göteborgs universitet. 

Könsnormer påverkar ungas agerande 
Avhandlingen visar hur unga formas av normer kring kön och sexualitet. Unga män beskriver förväntningar på att vara schyssta och jämställda – men samtidigt imponera på kompisar med sexhistorier. 

Unga kvinnor känner ofta krav på att vara attraktiva och tillmötesgående. En känsla som kan göra det svårt att säga nej, i rädsla för att upplevas som tråkig eller jobbig. 

– Det här påverkar vilka val unga gör i sexuella situationer. Samtycke ges ibland för att passa in i en roll, inte för att man verkligen vill och har lust. Normer kan göra det svårt att navigera i situationen och ge samtycke på egna villkor, särskilt som ung och ovan, säger Kristin Blom. 

Krock mellan ideal och verklighet 
Samtidigt har de unga en tydlig idealbild av hur samtycke bör fungera. Det är något som är tryggt och ömsesidigt. I praktiken sker kommunikationen på väldigt många olika sätt, den kan vara verbal, såväl som ordlös, subtil och situationsbunden. 

– Det är inte alltid tydligt vad man själv eller den andra vill. Samtycke i teorin är något som ges och fås inför och under varje ny sexuell handling, där det är okej att ångra sig eller säga nej. Men i praktiken är det inte alltid en tydlig verbal fråga och ett tydligt svar, säger Kristin Blom. 

Att förstå hur unga resonerar är en viktig samhällsfråga 
Forskningen startade i anknytning till #MeToo och när den svenska samtyckeslagen infördes. Kristin Blom lyfter vikten av att skolor, ungdomsmottagningar och vuxna behöver prata mer om sex och samtycke med unga för att diskutera om föreställningarna kring sexualitet – och för att förebygga sexuellt våld.  

Undervisningen om sexualitet, samtycke och relationer i skolan, samt ungdomsmottagningens arbete är särskilt viktigt för att hjälpa ungdomar att reflektera kring, och sätta ord på, sina erfarenheter, säger Kristin Blom. 

Både avhandlingen och en ny rapport från Skolinspektionen visar att unga själva vill ha mer undervisning och samtal om sex, samtycke och relationer. 

Det är viktigt att prata om att samtycke inte alltid är enkelt. Det gör det lättare att förstå vad man själv vill, men också att ifrågasätta snäva ideal, säger Kristin Blom. 

Kontakt: 
Kristin Blom, doktorand, telefon: 031–786 12 63, 070–224 52 15, e-post:
kristin.blom@socwork.gu.se 

Mer information:

  • Avhandlingen bygger på 31 kvalitativa intervjuer med 19 unga mellan 16 och 21 år som genomfördes 2020–2022. Deltagarna har själva valt att medverka och kommer från olika delar av Sverige.  
  • Studien har en kvalitativ ansats med individuella intervjuer som metod, med fokus på hur unga pratar om och förstår sexuellt samtycke i relation till kön, makt och samhälleliga normer. 
  • Avhandlingen Sexuellt samtycke bland unga – mellan ideal och praktik finns att läsa via Göteborgs universitets elektroniska arkiv för publikationer: https://hdl.handle.net/2077/85401