rss-s
Arbetsmiljön och arbetsförhållandena för både inhyrd och ordinarie personal påverkas av landets regelverk. Det visar en jämförelse mellan Sverige och Polen.
rss-s
Sverige är återigen en ledande gruvnation. Men till viken kostnad?
– Gruvdriften är den stora lokala miljöstridsfrågan av idag och ställer krav på statligt ansvarstagande, menar forskare vid Linköpings universitet som analyserar den svenska gruvpolitikens omvandling och de – många – konflikter som politiken gett upphov till.
rss-s
Mekanisk klaffprotes är kopplat till bättre överlevnad jämfört med biologisk klaffprotes, enligt en stor registerstudie från Karolinska Institutet. Fynden, som publiceras i European Heart Journal, kan få stor betydelse eftersom användningen av biologiska klaffproteser har ökat i alla åldersgrupper de senaste åren.
rss-s
Forskarna har följt döva elever som går i samma klass som hörande elever. Det visade sig att de döva eleverna hade vissa privilegier, samtidigt som de också var marginaliserade.
rss-s
EU rekommenderar att offentlig sektor ska utvärdera kvalitet och inte bara titta på lägsta-pris i offentliga upphandlingar för att gynna små och medelstora företag. Men Johan Stake, forskare i nationalekonomi vid Örebro universitet, visar att det tvärtom gör det svårare för småföretagen. Dessutom visar han hur myndigheter kan arbeta för att upptäcka karteller.
rss-s
– Oavsett om det är en förhandling hemma vid köksbordet, en affärsförhandling eller ett gisslandrama, så är hemligheten för att få till en lyckad lösning densamma, säger Lars-Johan Åge forskare vid Högskolan i Gävle. Forskaren Lars-Johan Åge har kontinuerlig kontakt och samarbete med både FBI och den svenska polisens insatsstyrka, som båda visar stort intresse för hans forskning.
rss-s
I Sverige har spelreglerna för reklam debatterats under lång tid. Hur mycket bör staten styra med hjälp av lagstiftning och hur mycket ska lämnas till näringslivets självreglering? Vid Uppsala universitet undersöker Michael Funke just dessa frågor kring reklamens reglering, och studerar vilka faktorer som styr inte minst näringslivets agerande.
rss-s
Trots att dans, tillsammans med sång och musik, är en av de mest populära aktiviteterna bland pensionärer i Sverige finns få forskningsstudier om äldres dans. Det här vill en forskargrupp vid Karlstads universitet ändra på. Syftet är att öka kunskapen om dansens innebörd och betydelse för äldre.
rss-s
Idrott – eller våldsbejakande politisk extremism? Ungas egna drivkrafter är utgångspunkten för ett nytt forskningsprojekt vid Örebro universitet.
rss-s
År 1834 drabbades Sverige av koleran för första gången och under sommaren och hösten det året skördade sjukdomen mer än 12 600 människoliv i Sverige. I den nya boken Kolera: samhället, idéerna och katastrofen 1834 skriver historikern Daniel Larsson vid Göteborgs universitet om hur farsoten förlamade delar av samhället och kullkastade den gamla synen på hygien i de lortiga svenska städerna.
rss-s
Att som student titta på resultatet från en ranking behöver inte leda till att man hittar exempelvis landets bästa läkarprogram. I flera fall rankas utbildningar olika beroende på vilka som gjort rankingen. Det visar en avhandling från Linköpings universitet.
rss-s
Jacques Derrida, en av vår tids främsta tänkare, betraktades länge huvudsakligen som språkfilosof eller dekonstruktör av klassiska filosofiska och litterära texter. Genom att gå igenom hans samlade författarskap har Björn Sjöstrand kunnat visa att hans verk inte är begränsat till analyser av språk och text: det är från början till slut genomsyrat av reflektioner över tekniken.
rss-s
Tjänstemän inom polisen, Migrationsverket och socialtjänsten har olika syn på hur av- och utvisningar av ensamkommande asylsökande barn kan göras på värdiga sätt och drar därför delvis åt olika håll. Det leder bland annat till att barnen får motstridiga signaler, enligt ett forskningsprojekt vid Umeå universitet.
rss-s
Robotjournalistik, sociala algoritmer och CMS för journalister är i fokus för ett nytt forskningsprojekt vid Karlstads universitet. Forskare i medie- och kommunikationsvetenskap ska under tre år undersöka utvecklingen och införandet av algoritmer i svenska medieorganisationer.
rss-s
Föräldrars inverkan är viktig när det gäller elitidrottare. Forskning visar att landslagsutövare har föräldrar som själva varit tävlingsaktiva inom en sport, samt att de haft ett ekonomiskt kapital som möjliggör satsningen.
rss-s
Kvinnor med polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) har höga halter av manligt könshormon i blodet, något som vid en graviditet har antagits kunna påverka fostrets utveckling. Ett internationellt forskarlag lett från Karolinska Institutet har nu identifierat en hormonell mekanism som kan förklara varför barn till kvinnor med PCOS har en ökad risk att utveckla symtom av oro, depression och annan psykisk ohälsa i vuxen ålder. Resultaten som bygger på djurstudier publiceras i tidskriften PNAS.
rss-s
Leverantörer med goda kunskaper om sina egna produkter och som dessutom har förståelse för kundernas behov kan bidra till att öka både sin egen och byggvaruhandelns lönsamhet. Det visar Daniel Ellström i sin doktorsavhandling vid Linköpings universitet.
rss-s
I Spanien har man länge debatterat om det är viktigt att som kvinna benämnas i femininum i sin yrkesroll och om maskulina beteckningar leder till att kvinnor blir osynliga i språket och därmed mindre jämställda. Från feministiskt håll besvaras dessa frågor med ”ja”, men nu visar en avhandling i spanska från Göteborgs universitet att kvinnorna inte sätter synligheten i främsta rummet.
rss-s
Ny forskning visar att anhöriga får ta allt mer ansvar för omsorgen om äldre. En stor del av döttrarna och sönerna som ger omsorg till sina gamla föräldrar upplever psykiska påfrestningar som går ut över både dem själva och deras arbete.
rss-s
Många européer väljer att bli långtids- eller säsongscampare. Ett bekymmerslöst liv i husvagn lockar, men husen på hjul står ofta stilla. Det visar en ny avhandling i socialantropologi vid Stockholms universitet där husvagnen som en alternativ boendeform har studerats.