Godare dill med hjälp av UV-ljus
- Artikel från Örebro universitet
- Ämne: Natur & teknik

Godare dill och basilika som håller längre. Och det är ultraviolett ljus som ska öka kvaliteten på kryddor och grönsaker.
Godare dill och basilika som håller längre. Och det är ultraviolett ljus som ska öka kvaliteten på kryddor och grönsaker.
När bävrar bygger dammar kan det bildas ökade mängder giftigt metylkvicksilver i översvämmad mark, och halterna av ämnet stiger sedan i vattnet nedströms om dammen. Dessbättre tycks detta vara ett övergående problem, som bara uppkommer på platser där det inte har funnits bäverrevir i modern tid. Det visar en nyligen publicerad SLU-studie.
Mer varierade växtföljder och skyddszoner ger ett rikare fågelliv i odlingslandskapet, särskilt i slättbygderna. De s.k. förgröningsstöden i EU:s jordbrukspolitik missar dock delvis denna chans, genom att ställa för låga krav. Det visar Jonas Josefsson från SLU i en avhandling som också visar möjligheten att främja naturvård genom deltagardrivna naturvårdsprojekt som aktivt engagerar lantbrukare.
Nio av tio svenskar promenerar minst en gång i månaden och det är därmed vår vanligaste friluftsaktivitet. Samtidigt upplever hälften av befolkningen brist på lämpliga platser att ägna sig åt friluftsaktiviteter. Det visar en stor kartläggning av svenskarnas friluftsvanor.
I moderna samhällen används i dag en ökande mängd kemikalier i konsumentprodukter. För att kunna följa denna ökning kan vi studera samhällets restprodukter som till exempel avloppsslam i reningsverk och förbränningsaska i förbränningsanläggningar.
Det behövs en kunskapsbas som omfattar hur kemikalier sprids och sedan återfinns i komplexa blandningar, vilka risker som finns med kemikalieexponering samt hur man ska välja mellan olika åtgärder. Formas har därför tagit fram en analys av hur svensk forskning ska bidra till att uppnå en giftfri miljö.
En ny metod för att uppskatta hur etablerade fiskarter kan försvara sig mot en invasion av en ny fiskart presenteras i en avhandling. Metoden tar hänsyn till att de fiskarter som redan finns i sjön bidrar med olika styrka till att ”stå emot” den nya arten.
Efter mer än två decennier av klimatförhandlingsmöten kan man konstatera att det är en stor utmaning att komma överens om utsläppsminskningar. Forskare försöker därför öka den teoretiska förståelsen för mekanismer som kan påverka resultatet av förhandlingar.
Rödbandsjuka är en allvarlig svampsjukdom på tall i delar av världen, och 2007 upptäcktes det första säkra angreppet i Sverige. Nu har det visats att svampen finns i stora delar av landet, men hur besvärlig sjukdomen kan bli här återstår att se. Ett fältförsök från SLU visar dock att sjukdomsutvecklingen på tall- och contortaplantor i mellersta Sverige är jämförbar med vad som har setts i varmare områden i världen.
Lejonpopulationen i stora delar av Afrika är hotad. Detta framkommer i en studie som nyligen publicerats i den vetenskapliga tidskriften PNAS. Antalet lejon i Väst- och Centralafrika beräknas minska med ytterligare femtio procent under de kommande två decennierna om inget görs för att bevara stammen.
Tack vare sina unika egenskaper är joniska vätskor i ropet som lösningsmedel i ”gröna”, hållbara kemiska processer. Nu har två forskarlag vid Umeå universitet upptäckt att enzymer kan utföra sitt katalytiska arbete i en reversibel jonisk vätska. Upptäckten banar väg för enzymatisk förädling av cellulosa till värdefulla molekyler och industriella produkter. Resultaten presenteras i ChemSusChem.