Träning
Forskning.se belyser regelbundet aktuella ämnen ur ett forskningsperspektiv. Här har vi samlat alla artiklar inom "Träning" i kronologisk ordning.
En ny avhandling visar att överskott av fettvävnad, särskilt i buken, kan leda till kronisk inflammation hos äldre kvinnor. Men ökad fysisk aktivitet kan vara ett sätt att minska inflammationens skadliga effekt i kroppen.
När det gäller fysisk aktivitet har det visat sig extra viktigt med positiv feedback. Ord som ”Bra! Snyggt! Utmärkt!” vid återkoppling från tränare kommunicerar mycket mer än bara ord och ger ett pedagogiskt sammanhang.
Siljansfors försökspark i närheten av Mora har mätt snödjupet ända sedan år 1922. Det är samma år som det första Vasaloppet kördes.
Högintensiv träning efter en natt med kort sömn kan få nivåerna av hjärtskademarkören troponin att stiga, visar en studie från Uppsala universitet.
Hur mycket rör sig 13-14-åringar? Forskning från GIH visar att var tredje har 60 minuters pulshöjande aktivitet dagligen. Och att varannan unge tillbringar mer än fem timmar framför skärmen under helgen.
Ångestnivån sjönk hos majoriteten av patienter med ångestsyndrom som deltog i ett tolv veckor långt fysiskt träningsprogram. Det gällde även för dem som levt med ångest i över tio års tid.
En fysiskt aktiv livsstil kan minska risken att drabbas av ångestsjukdomar. Det visar en studie från Lunds universitet som följt närmare 400 000 svenskar, hälften av dem Vasaloppsåkare.
Personer som fått se ultraljudsbilder på sina egna förkalkade halskärl lever sundare på lång sikt och minskar därmed risken för att drabbas av hjärtkärlsjukdomar.
Bollsporter är ofta förknippade med en ökad risk för ögonskador och risken verkar vara ännu större vid padel. Forskare vid Göteborgs universitet kan visa att padel är en potentiell högrisksport för ögonskador – att använda skyddsglasögon är en bra idé.
Att cykla till jobb och skola, även om man gör det bland avgaser, är en hälsovinst. Faktum är att effekterna man får av träning är extra betydelsefulla för den som bor i områden med mycket luftföroreningar.
Cancerdrabbade som tränar har generellt en bättre prognos än otränade. Nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en möjlig förklaring till varför träning hjälper att bromsa tillväxten av cancer. Fysisk aktivitet ändrar metabolismen hos immunförsvarets cytotoxiska T-celler och stärker därmed deras förmåga att angripa cancerceller.
Forskning visar att det är bättre att låta barnen själva gå, cykla eller ta bussen till skolan. De mår bättre, deras prestation ökar och de blir mer självständiga och trygga i sin närmiljö.
Depression och ångest i tonåren kan öka risken för hjärtinfarkt i medelåldern hos män. Det visar en studie från Örebro universitet.
Birte Tornøe disputerar i ämnet vårdvetenskap med inriktning sjukgymnastik vid Lunds universitet den 5 september 2014. (Foto: Åsa Hansdotter)