1. 3 oktober 2023

    Hon gjorde det möjligt att kika in i en atom

    Svenska fysikprofessorn Anne L'Huillier har tillverkat ofattbart korta ljusblixtar, som gör det möjligt att studera en atom från insidan. Nu får hon nobelpriset i fysik – som femte kvinna genom tiderna.

  2. 2 oktober 2023

    De blir årets Nobelpristagare – om forskare får välja

    Blir det upptäckter inom kvantfysik och insatser inom miljöområdet som belönas med Nobelpris i år? Går litteraturpriset till en rysk exilförfattare? Forskare vid Göteborgs universitet lyfter fram vilka de helst vill se som pristagare.

  3. Liten bananfluga promenerar på ett tomt bord.
    6 december 2022

    Bananflugan har fått fem Nobelpris

    När skänkte du senast en tacksamhetens tanke till ogräset backtrav, bananflugan, zebrafisken eller rundmasken C. elegans? De är megakändisar i forskningslabben och har gjort mänskligheten enorma tjänster – men utanför forskarvärlden är de doldisar eller rentav irritationsmoment. Möt...

  4. 5 oktober 2022

    Nobelpriset i litteratur – forskarnas favoriter

    Salman Rushdie, Sofi Oksanen och Ngũgĩ wa Thiong'o – det är några av namnen som nämns när forskare vid Institutionen för språk och litteraturer vid Göteborgs universitet tippar vinnaren av Nobelpriset i litteratur 2022.

  5. En liten benbit från ett lillfinger ligger på ett bord. Runt benbiten har någon ritat konturerna av skelettet i en hand.
    3 oktober 2022

    Uråldriga människoben ledde till Nobelpriset

    Svante Pääbo gjorde vad ingen trodde var möjligt. Han kartlade arvsmassan från neandertalare – människornas utdöda släktingar. 2008 upptäckte han en helt ny människotyp. Nu får den svenske biologen Svante Pääbo Nobelpriset i medicin eller fysiologi 2022.

  6. 16 september 2022

    Andungar på rad får IgNobelpris

    Andungars förmåga att simma i formation, förstoppade skorpioner och rituella lavemang. Det är forskning som prisas i årets IgNobel. Två svenskar finns bland pristagarna.

  7. 11 oktober 2021

    Nobelpris i kemi: Verktyg som bygger molekyler

    Nobelpriset i kemi 2021 går till två forskare som gett molekylkonstruktörer ett nytt och sylvasst verktyg: organokatalys. Det har fått stort genomslag inom läkemedelsforskningen, och dessutom gjort kemin grönare.

  8. Tre industriskorstenar som släpper ut rök.
    5 oktober 2021

    Nobelpriset i fysik till trio som hjälpt oss förstå klimatet

    Nobelpriset i fysik 2021 går till tre forskare som lagt grunden till vår förståelse av jordens klimat och hur vi människor bidrar till klimatförändringarna: Giorgio Parisi, Klaus Hasselmann och Syukuro Manabe. Deras forskning handlar om metoder för att beskriva och förutsäga komplexa...

  9. Esther Duflo tar emot Nobelpriset i ekonomi ur kung Carl Gustafs hand.
    5 oktober 2021

    Vad krävs för att få Nobelpriset?

    Det är upptäckten och inte personen som belönas. Ändå finns det några saker som utmärker en Nobelpristagare. Kulturhistorikern Gustav Källstrand vet vad som krävs för få Nobelpriset.

  10. 4 oktober 2021

    Nobelpristagare − viljestarka med tilltro till sig själva

    De flesta Nobelpristagare arbetar väldigt hårt och är mycket kunniga inom sina respektive ämnen. Ofta har vinnarna en stark vilja och litar på sig själva.

  11. 22 februari 2021

    Kärnkraft på nytt sätt med små reaktorer

    Har kärnkraften en framtid i Sverige? Ja, det är många som tror det. Men då kan det handla om en ny typ av reaktorer. Istället för stora höghusliknande byggen längs kusterna kan vi få många små reaktorer – kylda av hett bly.

  12. 7 oktober 2020

    Gensaxen förändrar livets kod – och gav Nobelpris i kemi 2020

    2020 års Nobelpris i kemi belönar upptäckten av genteknikens skarpaste verktyg: gensaxen CRISPR/Cas9. Med hjälp av den kan forskare med hög precision förändra arvsmassan i djur, växter och mikroorganismer. Tekniken har revolutionerat de molekylära livsvetenskaperna, bidrar till nya...

  13. 6 oktober 2020

    Nobelpriset i fysik för upptäckter om universums mörkaste hål

    Roger Penrose visade att den allmänna relativitetsteorin leder till att svarta hål kan bildas. Reinhard Genzel och Andrea Ghez upptäckte att något osynligt och extremt tungt styr stjärnornas kretslopp närmast mitten av vår egen galax, Vintergatan – ett supermassivt svart hål är den enda...

  14. 5 oktober 2020

    Nobelpriset för upptäckter om hepatit C

    Nobelpriset i medicin 2020 går till Harvey J. Alter, Michael Houghton och Charles M. Rice för upptäckten av hepatit C-viruset. Blodöverförd hepatit som orsakar kroniska leverskador och levercancer är ett globalt hälsoproblem. Pristagarnas forskning har lett till utveckling av blodtester och...

  15. 10 oktober 2019

    Nobelpriset i kemi: De skapade en laddningsbar värld

    2019 års Nobelpris i kemi belönar utvecklingen av litiumjonbatteriet. Detta lätta, laddningsbara och kraftfulla batteri används i dag i allt från mobiltelefoner till bärbara datorer och elbilar. Det kan också lagra stora mängder energi från sol- och vindkraft, och möjliggör ett...

  16. 8 oktober 2019

    Nobelpriset i fysik: De gav oss ny syn på vår plats i universum

    Kungl. Vetenskapsakademien har beslutat utdela Nobelpriset i fysik 2019 till James Peebles, Michel Mayor, och Didier Queloz. Priset belönar ny förståelse av universums uppbyggnad och historia, samt den första upptäckten av en planet i bana kring en solliknande stjärna utanför vårt...

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera