Poliser vill samarbeta kring narkotikafrågor
- Artikel från Malmö universitet
- Ämne: Samhälle & kultur

En studie vid Malmö universitet visar att poliser är positiva till skadebegränsande insatser, så som sprutbyten och behandlingsformen LARO.
Forskning.se belyser regelbundet aktuella ämnen ur ett forskningsperspektiv. Här har vi samlat alla artiklar inom "Missbruk" i kronologisk ordning.
En studie vid Malmö universitet visar att poliser är positiva till skadebegränsande insatser, så som sprutbyten och behandlingsformen LARO.
Miljön på särskilda ungdomshem innebär svårigheter för både de unga och personalen, visar en ny avhandling. Individuell vård och goda relationer blir lidande när allt för mycket fokus hamnar på säkerhet och kontroll.
Kvinnor med missbruksproblematik upplever oftare våld i nära relationer än andra, visar en studie. Syftet med studien var också att undersöka hur det påverkar kvinnornas missbruksbehandling.
Hypersexualitet, så kallat sexmissbruk, har samband med höga halter av hormonet oxytocin. Den goda nyheten är att det går att få ned halterna med hjälp av kognitiv beteendeterapi.
Ett läkemedel mot alkoholism kan även fungera som behandling för personer med sexmissbruk. Det visar en avhandling från Umeå universitet. Nu görs en större studie av medicinen.
Att vara förälder till ett vuxet barn med ett narkotikamissbruk väcker ofta känslor som oro, skuld, skam och hjälplöshet. Sekretess gör det svårt för anhöriga att hjälpa en myndig person med missbruksproblem. Det visar en studie om föräldrars kontakt med socialtjänsten och andra myndigheter.
Ett läkemedel som annars används för behandling av alkoholmissbruk har testats på män som lider av tvångsmässig sexualitet, så kallat sexmissbruk. Resultaten är lovande och forskarna planerar nu för en större studie.
Föräldrar utsätts ofta för kränkningar och brott av sina missbrukande vuxna barn. Det visar forskare vid Malmö universitet som intervjuat 32 föräldrar för att öka kunskapen om deras situation.
Hormonet oxytocin kan ha koppling till hypersexuell störning, det som ofta kallas sexmissbruk. Upptäckten öppnar på sikt för nya möjligheter till behandling av patienter med sexmissbruk.
Nio av tio ungdomar ägnar sig idag åt någon form av datorspelande. En stor andel är unga killar som fastnar och tillbringar en stor del av sin tid framför skärmen. Men när börjar det egentligen bli ohälsosamt och kan datorspelandet leda till ett allvarligare spelmissbruk?
Psykologiska tester och kostsamma utredningar leder inte till bättre vård för kvinnor som tvångsvårdas för svåra missbruk, trots att det är avsikten.
Psykisk ohälsa och missbruk hänger ofta ihop. Om sjukvården utgick mer från detta skulle behandlingen bli effektivare. Det framkommer i en studie från Göteborgs universitet.
Många föräldrar till missbrukande barn lever med ständig oro, ångest, känslor av skuld och skam. Det är en utsatt grupp som hittills fått mycket lite stöd och uppmärksamhet från det omgivande samhället – något som en grupp forskare vid Malmö universitet vill ändra på.
Playscan är ett spelansvarsverktyg som ska hjälpa människor att inte spela bort för mycket pengar på spelsajter. Men verktyget används ofta bara en enda gång av spelare och därför riskerar effekten av hjälpen att utebli, visar forskning vid Stockholms universitet.
Mer än varannan som dömts till tvångsvård för missbruk avvek från behandling. Det är främst yngre klienter som avviker och med det följer en högre risk att dö i förtid.
– För personer som är i behov av missbruksvård vid upprepade tillfällen, är det viktigt med kontinuitet och tillgänglighet av insatser, säger Robert Grahn, forskare vid Umeå universitet.
Kat-missbruk beskrivs som ett etniskt problem och därmed pekas en hel folkgrupp ut, visar forskaren Johan Nordgrens studier. Risken är att andra faktorer till missbruket glöms bort.
Fler än hälften av de unga som behandlas för alkohol- eller narkotikaproblem har tidigare varit utsatta för någon form av våld i sin omgivning, visar ny forskning. Därför borde fler behandlingsmöjligheter finnas inom öppenvården, menar forskarna bakom studien.
Ungdomar med alkohol- och narkotikaproblem lägger ofta skulden på sig själv om varför det går dåligt i skolan, visar nya rön. Det är problematiskt då det tar bort ansvaret från skolan, menar Mats Anderberg, lektor i pedagogik vid Linnéuniversitetet och en av forskarna bakom studien.
Kvinnor som lämnat ett drogmissbruk känner en stor osäkerhet inför hur de ska hantera sexualiteten i ett drogfritt liv. Å ena sidan finns en känsla av att sex var bättre förr, å andra sidan är upplevelsen skamfylld och förknippad med en snedvriden syn. Forskare från Göteborgs universitet och Malmö högskola efterfrågar mer stöd för kvinnorna inom de behandlingsprogram som finns idag.
Barn till föräldrar med missbruksproblem behöver uppmärksammas och erbjudas hjälp tidigt, både enskilt och tillsammans med familjen. Det anser både föräldrarna och barnen, visar en unik intervjustudie som har genomförts vid sociologiska institutionen vid Uppsala universitet med stöd från Folkhälsomyndigheten.