Strutshonor kan reglera värme och skydda sitt huvud mot överhettning. Det gör att de kan producera fler ägg under perioder med varmare temperaturer. Det visar forskning från Lunds universitet.
Måsar kan vara bärare av gener som gör bakterier resistenta mot antibiotika. Genom sina flygturer och sökande efter mat på soptippar, stränder och åkrar riskerar måsarna att bidra till spridningen av resistenta bakterier. Det visar forskning från Linköpings universitet.
Fåglar med lång resväg skiftar höjd under dygnet, men varför? Enligt forskare kan det röra sig om en omvänd Ikaroseffekt. Fåglarna stiger till extrema höjder dagtid för att undvika solens värme.
Arvsmassan hos 4000 Darwinfinkar på Galápagosöarna har nu kartlagts i detalj. Forskare kan därför avslöja genetiska förändringar hos fåglarna under de senaste 30 åren.
Flyttfåglar har svårt att hänga med i svängarna när våren kommer tidigare – och missar maten vid häckning. Forskare har testat att ge dem skjuts norrut för att hjälpa fågelungar att överleva.
När koltrastar blir sjuka tvingas de dra ner på sina dagliga aktiviteter – i upp till tre veckor. De lägger sig tidigare och har mindre tid att söka livsviktig föda.
Stadsfåglar får inte i sig rätt kost och det påverkar deras utseende. Fjäderdräkten hos urbana talgoxar är ljusare jämfört med fåglar som lever på landsbygden.
Är livet som talgoxe i stan ett rätt okej liv, måntro? Enligt en studie från Lunds universitet har talgoxar i stadsmiljö lägre nivåer av stresshormon än skogslevande talgoxar.
Forskare vid Stockholms universitet har utvecklat ett material som kan fånga in och bryta ner läkemedelsmolekyler från kommunalt avloppsvatten. Det handlar om ett poröst material som har nano-små kanaler och beter sig som ett slags svamp.
Fåglar och groddjur trivs tillsammans, men fåglar och fiskar har en mer komplicerad relation. För att ta hänsyn till alla arter kan separata våtmarker vara lösningen, menar forskare.
Sydliga fåglar som steglits och brandkronad kungsfågel blir allt vanligare. Samtidigt pressas storspov och rödvingetrast norrut. Högre temperaturer ritar om den svenska fågelkartan, visar en ny rapport.
Frön och talgbollar genererar inte bara mätta småfågelmagar. Matning under vinterhalvåret kan också ge friskare fåglar, enligt forskning från Lunds universitet.
Flyttfåglar brukar mellanlanda under flygturen till varmare länder. De rastar för att äta och få ny energi – men också för att boosta sitt immunförsvar. Det visar en studie.
Blåmesar är inte fullt lika snabbtänkta och läraktiga som talgoxar. Men mesarna presterar ändå bättre än många andra fåglar i tester som visar förmåga att klura ut hur mat ska nås.
Värmeböljor i klimatförändringens spår hotar häckande havsfåglar. Sillgrisslorna utanför Gotlands kust gör vad de kan för att svalka sig, men det innebär att sårbara ägg och ungar lämnas på klipporna.
Alla talgoxar kan lära sig att hitta föda snabbt med hjälp av färger eller dofter. Men prioriterar de luktsinnet eller synen under matjakten? Valet beror på om de är stadsfåglar eller lever i skogen.
Främmande träd är vanliga i urbana miljöer, men om småfåglar ska trivas och häcka i städerna står svensk ek, bok och björk på önskelistan. Det visar en studie under lång tid.
Lövsångare har medfödd koll på sin vinterdestination, men vad får dem att välja mellan västra, östra eller södra Afrika? En studie visar att kompassen styrs av två platser i arvsmassan.
Fåglar flyger mer effektivt genom att fälla in vingarna under uppslaget, visar en studie. Resultaten kan få betydelse för att utveckla flygförmåga, hastigheter och bärkraft för framtidens drönare.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Psst, med forskning.se:s nyhetsbrev tre gånger i veckan missar du inga nyheter från Sveriges universitet och högskolor!