Metabolt BMI förutspår risk för diabetes hos normalviktiga
- Artikel från Lunds universitet
- Ämne: Hälsa & medicin

Normalviktiga kan också få typ 2-diabetes. Genom att mäta BMI på ett nytt sätt kan man upptäcka personer som är i riskzonen.
Forskning.se belyser regelbundet aktuella ämnen ur ett forskningsperspektiv. Här har vi samlat alla artiklar inom "Diabetes" i kronologisk ordning.
Normalviktiga kan också få typ 2-diabetes. Genom att mäta BMI på ett nytt sätt kan man upptäcka personer som är i riskzonen.
Högt blodsocker kan orsaka komplikationer vid diabetes. Nu har forskare vid Karolinska institutet identifierat en läkemedelssubstans som hämmar ett protein och sänker blodsockervärdet.
Mindre än tio procent av energin från mat bör komma från tillsatt socker, enligt nuvarande nordiska näringsrekommendationer. För vuxna motsvarar det ungefär 50 – 75 gram tillsatt socker per dag och en burk läsk innehåller cirka 30 gram socker.
Äta mycket bröd – kan det vara en riskfaktor för typ 2-diabetes? Ja kanske om om du har vissa varianter av en gen som kallas AMY1, som har betydelse för hur våra kroppar tar hand om stärkelserik mat.
Varaktig viktminskning tycks i sig skydda mot cancer, men med bra glukoskontroll blir antalet cancerfall radikalt färre. Det visar en studie från Göteborgs universitet.
En tvilling kan vara sjuk i typ-2 diabetes, medan den andra tvillingen inte utvecklar sjukdomen. Skillnader i genernas aktivitet kan vara förklaringen.
Ett visst protein i blodet kan förutse typ 2-diabetes upp till nitton år innan symtomen visar sig. Det visar en stor studie ledd från Lunds universitet.
Nästan varannan kvinna med diabetes typ 1 har sexproblem. Många lider också av obehandlad depression, visar en av få studier om hur kvinnors sexliv påverkas av diabetes typ 1.
Muskelceller hos patienter med typ 2-diabetes har en rubbad inre biologisk klocka. Det tyder på att behandlingar för typ 2-diabetes kan vara mer eller mindre effektiva beroende på vilken tid på dagen de sätts in. Det visar en studie vid Karolinska Institutet och Köpenhamns universitet.
Barn i Sverige löper den näst högsta risken i världen att utveckla typ 1-diabetes. Amning och att vänta med gluten skulle kunna ha en skyddande effekt.
Kvinnor blir mer påverkade än män när de utsätts för högfluorerade kemikalier, så kallade PFAS. Det visar en studie om hur kemikalierna leder till skador på levern, så kallad fettlever.
Den som har diabetes typ 2 löper ökad risk att utveckla en demenssjukdom, det är känt sedan tidigare. En ny studie visar att det framför allt gäller dåligt kontrollerad diabetes.
Mänskliga fettceller kan öka i storlek mer än 200 gånger under sin livslängd. Forskare vid Karolinska institutet har hittat ytterligare en förklaring till varför fettceller orsakar typ 2-diabetes och annan metabol sjuklighet.
Forskare ska undersöka om probiotika från sex veckors ålder kan förhindra utveckling av typ 1-diabetes hos barn.
– Hypotesen är att probiotika ska främja en hälsosam tarmflora och att detta ska ha en positiv effekt på immunsystemet innan de första tecknen på typ 1-diabetes uppstår, säger Markus Lundgren vid Lunds universitet.
Fyra av tio barn med nydebuterad diabetes typ 1 fick inte regelmässig akutbehandling på sjukhus samma dag som familjerna sökte hjälp i primärvården visar forskning från Göteborgs universitet.
Att fettceller kan påverka vår känslighet för insulin är känt sedan tidigare. Nu har forskare vid Karolinska Institutet kommit fram till att det finns tre olika undertyper av mogna fettceller i vit fettvävnad. Bara en av dem reagerar särskilt på insulin. Det kan vara relevant för framtida behandlingar av folksjukdomar som typ 2-diabetes.
Immunterapi kan ha effekt på diabetes typ 1 hos personer med en särskild gentyp. Injektioner med protein kan hjälpa dem att behålla viss insulinproduktion.
Personer med typ 2-diabetes har sämre muskelfunktion än friska personer. Nu har forskare sett att vid typ 2-diabetes har genen VPS39 stor betydelse för muskelfunktionen och muskelstamcellernas förmåga att bygga nya muskelceller.
Vid diabetes typ 2 har hypotesen varit att insulinresistens kommer före ökade insulinnivåer. Men en ny studie pekar på att det kan vara tvärtom. Insulinproduktionen tycks triggas redan vid normalt blodsocker – på grund av fria fettsyror i blodet.
En variant av ett visst protein, LRIG1, är kopplat till mer fett på kroppen, men paradoxalt nog också till mindre typ 2-diabetes.