1. Kran arbetar vid berg med gruvdrift.
    19 april 2024

    Mänsklig aktivitet hotar livet i underjorden

    Långt ner i berggrunden finns ett känsligt ekosystem där mängder av mikroorganismer lever. Men gruvdrift och andra mänskliga aktiviteter kan störa livet i underjorden dramatiskt, enligt en studie.

  2. Blåbocken liknar en antilop med kraftiga horn och brunaktig päls.
    15 april 2024

    Utrotad blåbock var sårbar för förändring

    Blåbocken med det vetenskapliga namnet Hippotragus leucophaeus var en gräsätande antilop. Arten levde i södra Afrika under tusentals år innan den föll offer för kolonisatörers jakt runt år 1800. Det finns bara fyra bevarade exemplar av blåbock i världen. En av dem är utställd på...

  3. Närbild på humla och rosa klöver.
    29 februari 2024

    Så kan betesmarker återställas för att gynna växter och insekter

    Hur kan betes- och gräsmarker restaureras på bästa sätt för att förbättra den biologiska mångfalden? En studie visar att insekter snabbt kommer tillbaka, men omgivningen är viktig för att samspelet med växter ska fungera bra.

  4. Två fladdermöss med mörk bakgrund. De flyger samtidigt som de äter nektar från en blomma.
    19 februari 2024

    Målet: Fladdermusvänlig tequila

    Produktionen av tequila i Mexiko är ofta dålig för fladdermössen. Men det finns sätt att göra tequilaproduktionen mer fladdermusvänlig.

  5. Fjaril sitter på ett blad. Den har vingar som är orange med svartvita fält.
    15 februari 2024

    Fler arter ingen garanti för biologisk mångfald

    I Storbritannien ses en ökning av växt- och djurarter – trots förändrade livsmiljöer. Men det behöver inte vara goda nyheter för den biologiska mångfalden. En del arter kan gynnas lokalt av nya miljöer samtidigt som specialiserade arter försvinner. 

  6. Närbild på en kungsörns huvud.
    12 februari 2024

    Färre lyckade häckningar för Sveriges kungsörnar

    Antalet lyckade häckningar i revir med kungsörn minskade under 2023. En förklaring kan vara mycket snö och sämre tillgång på föda.

  7. Vattendrag med en mindre fåra mellan stenbumlingar
    9 februari 2024

    Istiden kan ge svar när vattendrag ska återställas

    Viktiga livsmiljöer för lax och öring har förstörts i svenska bäckar och älvar. Nu har forskare upptäckt avgörande ledtrådar för att återställa vattendragen till sitt naturliga tillstånd.

  8. Vit hare skuttar i stenigt landskap
    8 februari 2024

    Mindre snö fara för djur i vinterskrud

    En del fåglar och harar byter till vinterpäls för att smälta in i snörik natur. Men i takt med klimatförändringarna kan tillgången på snö minska framöver. Djur som inte matchar omgivningen kan då lättare upptäckas av rovdjur, visar en studie.

  9. Närbild på huvudet av en ål.
    12 december 2023

    Flest ålar dör i ett vattenkraftverk

    Efter 800 mil över Atlanten når de små ynglen den svenska kusten. Vad som händer sedan är en sorglig historia. Nu krävs krafttag för att rädda de redan utrotningshotade ålarna från döden i svenska vattenkraftverk.

  10. Kvinnor med insamlad ved på en skogsväg i Afrik.a
    27 november 2023

    Lokalt inflytande kan gynna tropiska skogar

    Vilka lösningar behövs för att både förbättra kolinlagring, biologisk mångfald och människors försörjning i världens tropiska skogar? Ett sätt kan vara att ge lokalbefolkningar makt över skogsförvaltningen.

  11. Fyra elefanter vid träd i Tarangire nationalpark i Tanzania.
    2 november 2023

    Stora och glupska djur viktiga för träden

    Elefanter och andra stora växtätande djur bidrar till en större variation av träd i skyddade områden. Det visar en internationell studie.

  12. 23 oktober 2023

    Stor artrikedom gynnar lagring av kol

    Savanner och andra gräsmarker är viktiga för att binda kol i marken. Men lagringen riskerar att minska i takt med förlusten av biologisk mångfald, visar en global studie.

  13. 14 september 2023

    Samspel mellan olika bin ger fler körsbär

    Skörden från en körsbärsodling kan öka rejält om både honungsbin och murarbin tar hand om pollineringen. Det visar en studie.

  14. 8 september 2023

    Bakslag för vattendrag i EU – återhämtning bromsar in

    Insatser för att förbättra miljöerna i europeiska vattendrag gav effekt. Men den positiva utvecklingen har avstannat, visar en internationell studie.

  15. 14 augusti 2023

    Livet i stan gör talgoxen blekare

    Stadsfåglar får inte i sig rätt kost och det påverkar deras utseende. Fjäderdräkten hos urbana talgoxar är ljusare jämfört med fåglar som lever på landsbygden.

  16. Ostron i havsvik
    29 juni 2023

    Invasiva ostron har tagit över i Bohuslän

    Stillahavsostronet är här för att stanna. Det konstaterar forskare som sett att den invasiva arten snabbt tagit över i de grunda havsvikarna på västkusten.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera