Fjäril med svartvitt mönster och ett brunt parti i mitten,
Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Så kallad streckkods-dna kan användas för att snabbt och exakt kunna identifiera olika insekter. Det här är ett viktigt steg för att bevara biologisk mångfald, menar forskare som har utvärderat metoden.

Insekter är den mest artrika djurgruppen på jorden. Kunskapen om deras utbredning, vilken roll de spelar i ekosystemet och hur de påverkas av klimatförändringar är dock begränsad. Det är nämligen svårt och tidskrävande att artbestämma stora mängder insekter med vanliga metoder som utgår från deras utseende, det vill säga taxonomi.

Streckkods-dna är träffsäkert

Forskare vid Linnéuniversitetet och Linköpings universitet har undersökt om nya molekylära tekniker kan bidra till att lösa problemet. Dessa metoder analyserar delar av insekternas genetiska kod, så kallad streckkods-dna.

Resultatet visar att dessa korta dna-sekvenser kan användas vid identifiering. Enligt forskarna är träffsäkerheten förvånansvärt hög.

– Att streckkodsmetoder erbjuder tillförlitliga och resurseffektiva alternativ till traditionell taxonomisk artbestämning är goda nyheter för framtida studier och bevarande av biologisk mångfald, säger Romana Salis, forskare i ekologi vid Linnéuniversitetet.

Prover från många insekter

I studien jämfördes streckkods-dna med traditionella metoder för artbestämning. Forskarna har analyserat över 26 000 insektsprover, till exempel från fjärilar, humlor och parasitsteklar.

Resultaten är viktiga för att kunna göra bedömningar av den biologiska mångfalden och bevara insekter.

– Förmågan att snabbt och exakt identifiera insektsarter är avgörande för att studera deras populationsutveckling, övervaka ekosystemens hälsa och utforma framgångsrika bevarandestrategier, förklarar Anders Forsman, professor vid institutionen för biologi och miljö vid Linnéuniversitetet.

Robust metod

Forskarna har även sammanställt resultat från 99 tidigare forskningsarbeten. De har därmed fått den mest kompletta bilden hittills av hur dna-baserade identifieringsmetoder fungerar.

– Våra resultat visar att dna-baserade metoder inte bara är kompletterande verktyg, de erbjuder robusta alternativ till traditionella taxonomiska metoder, säger Romana Salis.

Mer forskning behövs

Men det finns luckor i forskningen. Vissa insektsgrupper och geografiska regioner är inte tillräckligt undersökta.

– Framtida forskning behöver fokusera på understuderade men ekologiskt viktiga insektsgrupper och särskilt artrika geografiska regioner, så kallade ’hotspots’ för biologisk mångfald, där många arter fortfarande återstår att upptäcka och dokumentera, säger Markus Franzén, biträdande professor vid institutionen för fysik, kemi och biologi, vid Linköpings universitet.

Forskarna betonar också att molekylärbiologer och taxonomer behöver fortsätta att samarbeta för att förfina metoder för artbestämning.

Vetenskaplig studie:

Performance of DNA metabarcoding, standard barcoding and morphological approaches in the identification of insect biodiversity, Molecular Ecology Resources.

Senaste nytt

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera