En kvinna med ett vattenglas och en tablett i handen.
Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln var först publicerad hos en samarbetspartner till forskning.se. Läs om hur redaktionen jobbar.

Mycket tidiga aborter, där ultraljud inte använts för att bekräfta graviditeten, är både säkra och effektiva. Det visar en stor studie från bland annat Karolinska institutet.

Förra året gjordes 35 550 aborter i Sverige. De flesta genomfördes före slutet av den sjunde graviditetsveckan.

Vid en medicinsk abort används läkemedel för att avsluta graviditeten, men ofta avvaktar vården med behandlingen till dess att graviditeten kan ses med vaginalt ultraljud. Detta för att utesluta utomkvedshavandeskap, som innebär att embryot växer utanför livmodern. Vid utomkvedshavandeskap, som kan vara livshotande för kvinnan, används inte medicinsk abort.

Många vet om graviditet före ultraljud

Med ultraljud går en graviditet att se i femte eller sjätte veckan, men kvinnor vet ofta mycket tidigt att de är gravida.

– En majoritet vet också om de vill avsluta graviditeten och vill då gärna att det ska ske snarast, säger Karin Brandell, gynekolog vid Karolinska universitetssjukhuset och doktorand vid Karolinska institutet.

Forskare har nu undersökt om mycket tidig abort är lika säker och effektiv som om den görs vid ett senare tillfälle. Tidigare studier har gett motstridiga resultat.

Mycket tidig abort är säker

I studien ingick drygt 1500 kvinnor vid 26 kliniker i nio länder. De lottades till att antingen vänta till tidpunkten då graviditeten kunde ses med ultraljud eller göra en tidig abort i vecka 4–6. Båda grupperna fick samma läkemedel, mifepriston och misoprostol.

Vid studiens start hade alla deltagare max sex veckors graviditet och inga symtom på utomkvedshavandeskap, som även kallas ektopisk graviditet. I båda grupperna uttryckte kvinnorna en önskan om att göra aborten så snart som möjligt.

– Den mycket tidiga medicinska aborten var lika effektiv och det var säkert att göra en sådan, även vid en odiagnostiserad ektopisk graviditet, säger Kristina Gemzell Danielsson, professor i obstetrik och gynekologi vid Karolinska institutet.

Likvärdig med standardbehandling

Bland gruppen som fick vänta längre på aborten var behandlingen ofullständig i 4,5 procent av fallen och kompletterades då med så kallad skrapning. I gruppen med tidigare medicinsk abort behövde färre avsluta graviditeten genom skrapning. Kvinnorna rapporterade även mindre smärta och blödning.

Rätten till abort är inte bara en medicinsk fråga, konstaterar forskarna. I till exempel USA är ingreppet en omdebatterad politisk fråga.

– I Sverige kan kvinnan vid en misslyckad tidig abort göra om den en vecka senare. Men en kvinna i Texas, där gränsen går vid sex veckor, har inte den möjligheten. Därför var det viktigt att visa att tidig abort är likvärdig med dagens standardbehandling vid senare graviditet, säger Karin Brandell.

Vetenskaplig studie

Randomized Trial of Very Early Medication Abortion, New England Journal of Medicine.

Senaste nytt

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera