Artikel från Naturhistoriska riksmuseet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

En sillgrissla som ringmärktes som unge 1973 på Stora Karlsö, Gotland, har nu hittats död i Skåne, mellan Trelleborg och Höllviken. Åldern blev 48 år och sju månader, vilket gör den till den äldsta kända ringmärkta fågeln i Sverige.

Numret på den döda sillgrisslans ringmärkning rapporterades till ringmärkningscentralen vid Naturhistoriska riksmuseet. Det tidigare åldersrekordet var 47 år och tio månader och gällde även det en sillgrissla.

På tredje plats i Europa

Den nu hittade fågeln är den tredje äldsta från ringmärkningen i Europa, där två mindre liror uppnått åldrar på nästan 51 respektive 52 år. Den äldsta kända ringmärkta fågeln i världen är en laysanalbatross, kallad Wisdom, som var minst 70 år när den 2021 observerades levande på atollen Midway nära Hawaii.

Ringmärkning har bedrivits i Sverige sedan 1911. Ringmärkningen ger inte bara information om hur gamla fåglar kan bli utan också annan värdefull information om vart de flyttar, hur olika arter varierar i antal och vad fåglar råkar ut för i naturen. Huvuddelen av arbetet med att märka fåglar utförs ideellt av engagerade ringmärkare som en form av medborgarforskning (Citizen science) som leds av Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

Kontakt:

Thord Fransson, forskare, Naturhistoriska riksmuseet, Thord.fransson@nrm.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera