Artikel från Stockholms universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Flera korta semesterveckor och sänkta förväntningar är receptet för en lyckad ledighet. Petra Lindfors, professor i psykologi vid Stockholms universitet, hjälper oss att planera inför semestern.

Att ställa om från långa arbetsdagar till semester är inte alltid enkelt. För att semestern ska leda till återhämtning krävs god planering och rätt prioriteringar. Det menar Petra Lindfors, forskare vid psykologiska institutionen på Stockholms universitet. Under coronapandemin då många arbetar hemifrån blir det extra viktigt att städa bort arbetet – allt för att göra skillnad mellan jobb- och semesterhemmet.

– Stäng av jobbtelefonen och göm undan den. Sortera bort alla papper! Lägga allt på ett ställe där man komma ihåg att det finns.

Vad gör man om mejlkorgen är full och att-göra-listan lång på fredagen före semestern?

– Då har något gått fel från start, man kanske har prioriterat fel saker. Det här håller inte i längden och behöver kommuniceras med chefen. Det är chefens uppgift att hjälpa till – men då är det bra att inte komma med det fredag eftermiddag. Veckan före semestern kan man fundera över vilka trådar som är lösa och vad som kan vänta.

Flera kortare ledigheter att föredra

Studier visar att den utvilade känslan efter semestern försvinner ganska snabbt igen hos personer med kontorsjobb. För att nå återhämtning kan det därför vara bra att dela upp semestern i kortare ledigheter.

– Det är generellt ett lugnare tempo under sommaren, och kanske också lugnare för den som är kvar på arbetsplatsen under sommaren. Då kan jobbet vara en vilopunkt. Men om inflödet av jobb är samma som utanför semesterperioden så blir det förstås tyngre. Då kan vara en fördel att arbeta två veckor här och där och sen ha semester att se fram emot.

För den som lever med barn kan semestern kräva ett pusslande av olika viljor och behöver inte nödvändigtvis betyda vila.

– Det är inte alltid så att jag kan göra vad som passar bara mig under en hel livscykel, man får tänka flexibelt. Men om man är två vuxna så kan man ge varandra sovmorgnar. Det handlar också om att sänka förväntningarna och glädjas åt det enkla, istället för att fylla dagarna med aktiviteter. Kanske behöver man inte göra allting tillsammans hela tiden. Kommunicera gärna med barnen kring upplägget av dagarna och lägg upp scheman med tydlig struktur. Det kan vara skönt att veta att ”idag är lunchen det här”. Man får också komma ihåg att semester ger oss värdefull tid att engagera oss i barnen.

Viktigt att arbetsplatsen respekterar ledighet

Är det okej att kolla mejlen under semestern? Och vad gör man om en kollega avbryter ledigheten med ett jobbrelaterat telefonsamtal?

– Det är viktigt att respektera semesterledighet, det mesta kan faktiskt vänta. Därför krävs tydliga överenskommelser och en policy på arbetsplatsen. Om det inte fungerar så är det troligtvis en skör organisatorisk situation. Att kolla mejlen kan å andra sidan vara ett sätt att hantera arbetsbelastningen – vi är olika, det gäller känna sig själv där. Att avsätta en timme i veckan för att rensa mejlkorgen kan vara en rimlig förberedelse inför att vara tillbaka. Men kommunicera det med semestersällskapet så att ingen blir besviken när jobbmejlen dras fram i solstolen.

Hur hanterar man en semester som blir annorlunda mot vad man hade tänkt – inställda resor eller fester och svårigheterna att träffa äldre släktingar?

– I läget med pandemin så är det uppenbart att vi är många som sitter i samma båt. Den övergripande aspekten är att komma ihåg att det inte bara är min resa eller bröllop som är inställt. Kanske går det att göra en variant? Fokusera inte på vad du missar, utan tänk: men vad kan jag göra istället då? Kanske ger den här sommaren ett tillfälle att upptäcka Sverige och närmiljön.

På samma sätt som vi varvar ner inför semestern så behöver vi varva upp när det är dags att börja arbeta igen. Petra Lindfors föreslår att både starta och avsluta med en kortvecka.

– Ett bra sätt att komma tillbaka är att börja mitt i veckan. Och kom ihåg att det ofta är sommar kvar när vi börjar jobba igen – utnyttja kvällarna!

Petras tips för en lyckad semester:

  • Lägg undan jobbtelefonen
  • Sänk förväntningarna
  • Starta med en kortvecka efter semestern

Artikeln är hämtad från Stockholms universitet.

 

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera