Tema

Dagliga arkiv: 4 mars, 2016

Svenska kommuner inför akut grundvattenbrist

Om vi inte gör något radikalt åt vattenanvändningen hotas matproduktionen, vi kan stå inför en hungerkatastrof inom 35 år, säger KTH-professorn Bo Olofsson. I Sverige utgår vi ifrån att vi har tillräckligt med vatten – men bortser från en tilltagande grundvattenbrist. Att spara vatten i depåer i berget är en av de lösningar som KTH-forskare nu tittar på.

Miljö & klimatNatur & teknik

​P-pillerutsläpp påverkar flera generationer

Syntetiskt östrogen påverkar stressresponsen hos zebrafisken och får den att ändra sitt beteende – en störning som kan påverka flera generationer. Vi behöver utveckla metoder som varnar för olika hormonstörande ämnen i miljön. Sådana varningar kan också bidra till att minska utsläppen, säger forskaren Nasim Caspillo som undersökt hur zebrafiskar påverkas av utsläpp från p-piller.

Hälsa & medicinMiljö & klimat

Vi finns där du är @forskningsnyhet