Tema

Dagliga arkiv: 30 november, 2015

Dataprogram ger hopp om bättre bromsmediciner mot HIV

En svensk forskargrupp har skapat ett dataprogram som i nio fall av tio kan förutsäga om virusenzymet HIV-1 proteas kan klyva ett peptidsubstrat eller inte. Dataprogrammet bygger på data från biomedicinsk forskning från hela världen. Forskningsresultaten kan komma att underlätta utveckling av nya bromsmediciner mot HIV i framtiden.

Hälsa & medicin

​Framtiden för FN:s miljömål

Av FN:s 17 mål för hållbar utveckling på jorden är sex direkt kopplade till klimatet. För att målen ska bli verklighet krävs insatser på alla nivåer – såväl vid klimatmötet i Paris just nu som i människors vardag. Forskningen har en viktig roll att spela som en av de få opolitiserade arenorna som finns kvar, säger Måns Nilsson, forskningschef på Stockholm Environment Institute, SEI.

Miljö & klimatSamhälle & kultur

​​​Det sprudlar av aktivitet på månen

Månens rymdmiljö är mycket mer aktiv än man tidigare trott. Det svenska rymdinstrumentet SARA har uppmätt en stark och mycket varierande växelverkan mellan månen och solvinden. Solvinden är ett kontinuerligt flöde av plasma från solen, som påverkar planeterna i solsystemet och orsakar norrsken på jorden.

Natur & teknik

Vi finns där du är @forskningsnyhet