Tema

Dagliga arkiv: 22 oktober, 2015

​​​Brister i bedömningen av sjukskrivnas arbetsförmåga

Bedömningen av arbetsförmåga och informationen i läkarintyg behöver förbättras i sjukskrivningsärenden. En mer effektiv samverkan mellan primärvårdens professioner och fokus på kvalitet i mötet mellan vårdpersonal och sjukskrivna patienter är viktiga faktorer. Det konstaterar Marine Sturesson i sin avhandling som hon försvarar vid Umeå universitet den 29 oktober.

Samhälle & kultur
Läs mer

Fortsatta studier på vilda djur efter årets harpestutbrott

Naturvårdsverket har beviljat medel till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) för studier av årets harpestutbrott. – Vi vill skaffa oss bättre kunskap om det senaste harpestutbrottets effekter på vilda djur i Norrbotten och Västerbotten. Vi vill veta om sjukdomen till exempel kan ha ett mer utdraget, kroniskt förlopp hos harar, säger veterinär Gete Hestvik, SVA.

Hälsa & medicin
Läs mer

Nej, kvinnor inte mer känslostyrda än män

Är män mindre känslosamma och mer rationella än kvinnor? Örebroforskaren Sam de Boise använder musikhistorien för att visa att det inte är fallet. Genom att undersöka musik och känslor kan vi få en förståelse för sociala orättvisor och dessutom hjälpa människor att förstå sig själva och sitt beteende bättre, menar han.

Samhälle & kultur
Läs mer

Vi finns där du är @forskningsnyhet