Artikel från Handelshögskolan i Stockholm

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

26 maj 2015

Döttrar gör familjeföretag miljömedvetna

Familjeföretag presterar bättre ur miljösynpunkt när familjen har flera döttrar, visar Kristoffer Milonas vid Handelshögskolan i Stockholm i sin doktorsavhandling.

Kristoffer Milonas har i sin studie samlat in data om familjer med kontrollposter i svenska börsbolag. Genom att räkna antalet manliga och kvinnliga arvtagare fann han att företagen tar mer miljövänliga beslut när det finns fler kvinnor bland arvtagarna. Däremot såg han ingen effekt på vanliga mått när det gäller finansiella prestationer.

– En tolkning av resultaten är att döttrar påverkar sina föräldrar till att bry sig mer om miljön; värderingar som traditionellt sett är starkare hos kvinnor. Sådant inflytande från barn på föräldrar har setts i andra sammanhang tidigare, men detta är den första studien som kan påvisa det beträffande börsbolag, säger Kristoffer Milonas.Studien inkluderar både vuxna döttrar och minderåriga, där många av de vuxna döttrarna blev styrelseledamöter i företagen. Trots detta visar studien inga sammanhang mellan arvtagarnas könssammansättning och könsfördelningen i styrelsen, det tycktes tvärtom som att de vuxna döttrarna trängde ut andra kvinnliga potentiella styrelsemedlemmar.

Kontaktinformation
Kristoffer Milonas, PhD Student, Department of Finance, Handelshögskolan i Stockholm kristoffer.milonas@gmail.com Mobil: +44 747 833 99 45

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera