Tema

Dagliga arkiv: 18 mars 2015

Finland och Sverige i ett gemensamt flaggskeppsprojekt om Östersjön

Övergödning är ett av de riktigt stora och svåra problemen i Östersjön. Detta kan bara åtgärdas genom att stoppa tillflödet av fosfor och kväve. Projektet NutriTrade är ett gemensamt projekt mellan John Nurminens stiftelse, Initiativet Hållbara Hav i Sverige, Helsingfors universitet, Naturresursinstitutet i Finland, och Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.

Miljö & klimat

Investering i miljöteknikbolag – bioplast

Bioextrax AB är ett bioteknikbolag, som utvecklar en teknik för att på ett kostnadseffektivt sätt producera miljövänliga bioplaster. Potentialen är stor för bolagets teknologi eftersom bioplast kan komma att ersätta en stor del av världens plastförbrukning. Företagets teknik baseras på forskning från avdelningen för Bioteknik vid Lunds universitet. LU Innovation System AB investerar i bolaget.

Natur & teknik

Ny bild av strejkande hamnarbetare

Ett avbrott i en hamn kan snabbt få konsekvenser för samhällsekonomin. Hamnarbetarnas möjlighet att påverka genom en strejk är därför ovanligt stor. Det har gett och ger fortfarande hamnarbetarna – och andra yrkesgrupper med liknande nyckelpositioner – en särskild makt. Men innebär det att de faktiskt strejkar mer än andra?

Samhälle & kultur

Bättre omsorg för människor med funktionshinder

Hur kan vi ge människor med funktionshinder bättre stöd? – Vår utgångspunkt är att alla människor behöver få motivation och möjligheter att utvecklas, säger Jürgen Degner, forskare i socialt arbete, som leder ett projekt där Hallsbergs kommun samarbetar med forskare vid Örebro universitet för att utveckla sin verksamhet.

Samhälle & kultur

Lunchpromenaden – en D-vitamininjektion för kroppen

Solen och ljuset är tillbaka och många vänder sitt ansikte mot solen. Och det är väldigt sunt att göra det. Det är först i mars som kroppen kan bilda D-vitamin igen från solens strålar. Dennis Larsson, professor i biomedicin vid Högskolan i Skövde, har forskat inom området D-vitamin sedan 1994 och understryker vikten av att få i sig D-vitamin året om för att må bra och för att förebygga sjukdomar.

Hälsa & medicin

Fattigdomsfällan undersökt med matematisk modell

​Varför tycks vissa länder utvecklas i rasande takt, medan andra knappt utvecklas alls? Denna fråga står i centrum i diskussioner om den så kallade fattigdomsfällan. Genom att använda matematik på stora tillgängliga datamaterial kan forskare nu presentera helt nya insikter och peka på vilka länder som kan förväntas utvecklas snabbare än andra. Studien publiceras idag i tidskriften Big Data.

Samhälle & kultur