Tema

Vi söker årets uppfinnare 2013

Nu är det hög tid att söka Sveriges största utvecklingsstipendium för uppfinnare, det svenska innovationspriset. Stiftelsen SKAPA som årligen delar ut SKAPA Utvecklingsstipendium uppmanar idérika människor att tävla om att bli Årets uppfinnare 2013. Unga, mellan 19-30 år, tävlar också om SKAPA Framtidens Innovatör. I år fylls ansökan i direkt på stiftelsens hemsida.

I mer än ett kvarts sekel har stiftelsen SKAPA delat ut SKAPA Utvecklingsstipendium till uppfinnare. Förra årets uppfinnare blev Linnéa Lindau från Västra Götalands län som utvecklat en metod för beröringsfri mätning av strömmande vätskor som analyseras med hjälp av ljudspektrum.

Enklare att söka
Intresset för SKAPA Utvecklingsstipendium ökar för varje år och i år hoppas SKAPA på fler tävlande än någonsin. Det beror på att det har blivit enklare att delta när allt sker digitalt. Ansökningsformuläret ligger på stiftelsens hemsida, www.stiftelsenskapa.se.

Unga lovande uppfinnare
Alla födda mellan 1983 och 1994 tävlar också om stipendiet SKAPA Framtidens Innovatör som delades ut för första gången 2011. Förra året vann de lovande uppfinnarna Hassan Jalal och Ahmad Alsegoff från Västra Götalands län för deras metod för säkerhetsuppgradering av bl.a. vatten- och avloppsverks säkerhetssystem för att möta cyberattacker.

– Sverige behöver unga innovatörer och vi vill uppmuntra alla mellan 19- 30 år att lämna in sina smarta idéer, säger Mats Olsson, ordförande i SKAPA.

Fakta om priset
Sista ansökningsdag är den 5 maj. Sedan utser regionala ALMI-bolag tillsammans med lokala uppfinnarföreningar 24 länsvinnare för SKAPA Urvecklingsstipendium som får 20 00 kronor var och går vidare till den stora nationella finalen. De utser också 24 länsvinnare för SKAPA Framtidens Innovatör, de får 10 000 kr var. Årets länsvinnare få sina priser den 3 oktober på mässan ”Eget företag” i Stockholm. Årets uppfinnare 2013 tar emot priset på en Innovationsgala den 3 oktober i Stockholm.

Utvecklingsstipendiater, åren 2009-2012
2012— Linnéa Lindau från Västra Götaland.
Utvecklade en metod som erbjuder möjligheter att styra processer genom att i realtid och beröringsfritt mäta och karaktärisera komplexa vätskor som strömmar i processrör, genom att analysera hur ljudspektrum förändras då det passerar genom vätskan. Systemet är adaptivt och kan enkelt monteras på processrör utan dyra stillestånd i processen.

2011 — Gaston Lavén och Martin Kullberg, Stockholm
Uppfann en metod som sänker miljökostnaden och förbättrar arbetsmiljön. Man återanvänder istället för att producera avfall. Genom att återvinna fastfasbundna reagens kan man använda processer som tidigare varit för kostsamma eller miljöfarliga.

2010 — Per-Olof Karlsson, Norrbotten
Uppfann en produkt som gör det möjligt att på ett energisnålt sätt producera fordonsgas från restprodukter inom exempelvis jordbruk. Fordonsgasen framställs genom förädling av biogas som renas från koldioxid.

2009 — Anna Stenstam, Karin Bryskhe och Daniel Topgaard, Skåne
Uppfann en produkt och teknik för att spåra bland annat bröstcancer med hjälp av magnetkamera. Den nya tekniken innebär att sjuka celler enklare kan upptäckas utan att man behöver ta ett vävnadsprov.

Framtidens Innovatör
2012 — Hassan Jalal och Ahmad Alsegoff från Västra Götaland
För deras metod för säkerhetsuppgradering av bl.a. vatten- och avloppsverks säkerhetssystem för att möta cyberattacker. Metoden erbjuder en billig lösning för att höja säkerheten från modemen vid de mekaniska funktionerna till styrsystemet via krypterad kommunikation.

2011 — Jonas Wamstad och Fredrik Edström, Uppsala
Behovet av rent drickvatten är idag stort i hela världen. Jonas Wamstad och Fredrik Edström uppfann en metod som gör att enskilda människor, oberoende av elenergi, kan producera sitt eget dricksvatten från luft.

Om stiftelsen SKAPA
SKAPA är en stiftelse som bildades till minne av Alfred Nobel 1985 och delade ut sitt första pris1986. Bakom stiftelsen står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi  Företagspartner AB, VINNOVA och Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond.

Vi söker årets uppfinnare 2013

 lästid ~ 3 min