Artikel från KTH – Kungliga Tekniska högskolan

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

20 april 2010

Europeiskt forskningsprojekt ger rekordhastigheter på 112 Gbits i fiberoptiska nätverk

Det europeiska samarbetsprojektet HECTO har nu genomfört sina första lyckade fältförsök med fiberoptisk överföring över 42 km i Stockholm med hastighetsrekordet 112 Gbit/s. Det har skett inom ramen för HECTO-projektet som syftar till att utveckla sändare och mottagare med hög prestanda och hög överföringshastighet som samtidigt är kostnadseffektiva.

– Det här är en stor framgång, vi har nu utvecklat en lösning som innebär att man kan öka hastigheten i fiberoptiska nätverken tiofalt jämfört med vanliga lösningar som används idag, och att detta kan göras på ett tekniskt rättframt och kostnadseffektivt sätt, berättar docent Urban Westergren, KTH ICT som är koordinator för HECTO. HECTO har pågått sedan 2006 och har delvis finansierats av Europeiska kommissionen inom sjätte ramprogrammet. Vi hoppas att kunna se de första kommersiella produkterna på marknaden inom de närmaste åren.

HECTO-sändaren omfattar ljusmodulatorer som integrerats med laser som utvecklats av KTH i samarbete med det svenska företaget Syntune i Kista, och med stöd från Danmarks tekniska universitet DTU, och kapslats av det tyska företaget U2T Photonics i Berlin. Det tyska forskningsinstitutet Franunhofer IAF har utvecklat de elektroniska förstärkare och multiplexrar som driver modulatorerna.

Mottagardelen i HECTO bygger på ljusdetektorer som integrerats med elektroniska förstärkare som utvecklats av Heinrich Hertzinstitutet och kapslats av U2T Photonics, båda i Berlin. Mottagarens elektroniska höghastighetskrets för elektronisk klockåtervinning och demultiplexning till lägre hastigheter är utvecklad av Fraunhofer IAF.

För att säkerställa att modulerna verkligen klarar kraven på framtidens marknad genomförde det grekiska University of Peloponnese en teknologisk bedömning, och i det sammanhanget bidrog Nokia Siemens Networks med kontakter till standardiseringsarbeten inom IEEE och ITU-T.

Fältförsöket genomfördes av forskningsinstitutet Acreo i Stockholm i ett område mellan Kista och Råsunda. Och sändningen var framgångsrik längs hela den optiska fibern på 42 km. När HECTO är slutfört så räknar projektets industripartners att kommersialisera HECTOs sändare och mottagare för att användas i framtida mätinstrument och för framtida fiberoptiska kommunikationssystem som baseras på seriella 100 Gbit/s Ethernetsignaler som kräver 112 Gbit/s när man inkluderar felrättningskodning.

Ytterligare upplysningar
Urban Westergren
08 790 40 72

Bilder
Högupplösta bilder kan laddas ner från
http://media.ict.kth.se/hecto

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera