Artikel från Polarforskningssekretariatet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

6 november 2006

Avfärd för svenska Antarktisprogrammet SWEDARP 200607

Torsdag 2-söndag 5 november reser de första expeditionsdeltagarna i vinterns svenska Antarktisexpediton,SWEDARP 2006/07, från Arlanda till Kapstaden. Därifrån flyger de vidare till Antarktis och den svenska stationen Wasa. De är först ut bland de 26 svenskar som deltar i olika forskningsprojekt i Antarktis i vinter. Forskningsprogrammet visar denna säsong en stor vetenskaplig och logistisk mångfald, går både på höjden och djupet och arbetar i vatten, is och luft.

Den svenska gruppen landar först på den ryska stationen Novolazarevskaja och flyger därifrån vidare i mindre plan till Wasa. Gruppen består av expeditionsledare, tekniker och för första gången ett värdpar som ska sköta stationen under hela säsongen och ansvara för mat, drift och säkerhet. I januari flygs två forskare samt ytterligare tekniker ner till Wasa. Deltagarna kommer från Kiruna, Mora, Skellefteå och Stockholm.
Två forskningsprojekt är aktuella på Wasa:
– På Wasa ska en rörlig atmosfärisk radar monteras och den kommer att tas i bruk nästa säsong. Syftet med projektet är att öka förståelsen för aerosolprocesser i den mellersta polaratmosfären och att jämföra aerosoler i troposfären i det “rena” Antarktis med det “förorenade” Arktis. Forskningen kan också öka kunskapen om meteorologiska störningar kring Wasa och andra forskningsstationer i området. Projektledare är Sheila Kirkwood, Institutet för rymdfysik i Kiruna.
– En tekniker från Nederländerna deltar i expeditionen för att underhålla de automatiska väderstationerna som är installerade i Wasas och Sveas närhet sedan säsongen 1997/98. Vid Wasas väderstation kommer det också att utföras experiment med vatten och snö. Projektledare för detta är Michiel van den Broeke, Utrecht University, Nederländerna.

En stor del av arbetet på de svenska stationerna Wasa och Svea kommer denna säsong att bestå av förberedelser inför en svensk-japansk glaciologisk travers nästa år: underhåll av fordon på stationen, genomgång av utrustning, påfyllning av bränsle och förbrukningsvaror och arbete med elförsörjning till automatiska forskningsstationer.
Polarforskningssekretariatets tekniker ska hämta hem data från ett GPS/geodesi-projekt vid Svea som startades under säsongen 2004/05, och vid Svea kommer man att montera upp en mindre seismografisk station inom ett samarbete med tyska Alfred Wegener Institute. Samarbete sker också med det finska Antarktisprogrammet, FINNARP, som håller till på Aboa, Wasas grannstation. FINNARP/Finska Havsforskningsinstitutet sköter båttransport från Norden och SWEDARP/Polarforskningssekretariatet hanterar landtransporter för båda ländernas räkning, och man delar läkare.

Övriga delar av det svenska Antarktisforskningsprogrammet SWEDARP 2006/07:
Den svenska isbrytaren Oden går för första gången till Antarktis. USA:s National Science Foundation chartrar Oden av Polarforskningssekretariatet och Sjöfartsverket för att bryta is i Rosshavet vid den amerikanska stationen McMurdo. Oden lämnar Göteborg på söndag 5 november. Svenska, amerikanska och chilenska forskare går ombord i Buenos Aires och kommer att samarbeta i ett marint forskningsprojekt som påbörjas efter avresan därifrån 11 december.
Radovan Krejci, MISU, Stockholms universitet kommer att arbeta på den tyska stationen Neumayer i Dronning Maud Land i ANTSYO-projektet, där man bl.a. använder flygplan för meteorologiska mätningar av aerosoler.
På Sydpolen, vid Amundsen-Ross-stationen, fortsätter det internationella partikelfysikprojektet IceCube, där det i år kommer att arbeta både svenska forskare och borrare. Man monterar ljusdetektorer i den klara isen för att fånga upp ljuset som ibland uppstår när neutrinos från rymden går igenom isen. En svensk medborgare ska övervintra på stationen, men är anställd inom den amerikanska delen av projektet. Svensk projektledare är Per Olof Hulth, Fysikum, Stockholms universitet.

Kontaktinformation
Läs mer på webbplatsen www.polar.se/swedarp2006_07 där också rapporter och bilder från expeditionen kommer att publiceras.
Ytterligare information ges av informationssekreterare Eva Grönlund, e-post eva.gronlund@polar.se, tel. 08-673 97 30, eller Sofia Rickberg e-post sofia.rickberg@polar.se, tel. 08-673 97 25.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera