Artikel från Vetenskapsrådet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

31 mars 2005

Forskning&Medicin nr 12005: Öppna tidskrifter väcker debatt

Ska fri tillgång till forskningsresultat vara en förutsättning för att få offentliga medel till forskning? Läs om debatten som skakar forskarvärlden. Det nya numret av Forskning & Medicin handlar också om nyordningen inom psykiatrin och karriärcenter för framtidens forskare. Tidningen tar även pulsen på vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson.

Öppna tidskrifter skakar om forskarvärlden
Vetenskapliga artiklar som är fritt tillgängliga på Internet innebär en lika stor revolution som tryckpressen på sin tid. Det menar Ingegerd Rabow, bibliotekarie vid Lunds universitet.
Åsikterna om öppna tidskrifter går också isär bland dem som svarat på tidningens enkätfrågor. De flesta anser dock att fri tillgång till forskningsresultat bör vara en förutsättning för att få offentliga medel till forskning.

Den kliniska forskningen behöver en bredare översyn
– Det finns metoder som har starkt vetenskapligt stöd, men som inte används. Jag tycker det är allvarligt när patienter inte får del av den evidensbaserade kunskap som finns inom olika områden, framhåller vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson.

Tema: Psykiatri och beroendeforskning
Den psykiatriska vården behöver en rejäl förstärkning, anser psykiatriutredaren Anders Milton. Inget annat område har fått känna av lika stora nedskärningar de senaste åren. Men det handlar inte bara om brist på pengar. Det gäller också att utveckla ett bättre samarbete mellan olika vårdgivare, bland annat när det gäller patienter med dubbla diagnoser.

Om riskerna med alkoholkonsumtion i kombination med psykisk sjukdom berättar Agneta Öjehagen, professor i psykosocial forskning vid Lunds universitet. Bo Söderpalm, docent vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg, som letar efter hur alkohol aktiverar hjärnans belöningssystem hoppas på nya läkemedel mot missbruk.

Framtidens forskare får hjälp på vägen
Sverige får alltfler forskare. Många av dem går en osäker framtid till mötes på en hårdnande arbetsmarknad. För att stödja de nyblivna forskarna har flera karriärcenter startats de senaste åren vid svenska universitet.

Kontaktinformation
Om tidskriften Forskning & Medicin
Tidskriften Forskning & Medicin ges ut av ämnesrådet för medicin vid Vetenskapsrådet i samarbete med de medicinska fakulteterna i Göteborg, Linköping, Lund, Umeå, Uppsala samt Karolinska Institutet. Tidningen handlar om aktuella medicinska forskningsfrågor och kommer ut fyra gånger per år.

Prenumerera gratis
Vill du prenumerera gratis på Forskning & Medicin? Då kan du beställa en prenumeration via forskningmedicin@vr.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera