Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

17 augusti 2004

KI-forskare har gjort mat till vetenskap

Nu har mat blivit vetenskap – på molekylär nivå. Numera vet vi att näringsämnen är lika viktiga som hormoner för hur kroppen fungerar. Det säger Jan-Åke Gustafsson, professor vid institutionen för medicinsk näringslära vid KI i Huddinge.

Jan-Åke Gustafsson får i år det kanske finaste nutritionspriset i världen, nämligen Bristol-Myers forskningspris i nutrition (Bristol-Myers Squibb/Mead Johnson “Freedom to Discover” Award for Distinguished Achievement in Nutrition Research). Prisumman är på 50 000 US Dollars, motsvarande cirka 375 000 svenska kronor.

Hans forskning har bidragit till att förstå och förklara de stora kostrelaterade sjukdomarna som diabetes, hjärt/kärl-sjukdom och fetma. I och med det kan nya läkemedel lättare tas fram och mer vetenskapligt grundade kostråd ges för att undvika sjukdom.

– Vi forskar på nukleära receptorer i cellkärnan. Att receptorerna är mycket viktiga för hur hormonerna i kroppen verkar – det är välkänt – men att receptorerna är lika viktiga när det gäller vad vi äter. Det är en rätt nyligen accepterad kunskap, säger Jan-Åke Gustafsson.

Det Jan-Åke Gustafssons forskning bland annat visat är att vissa näringsämnen, såsom fettsyror (som finns i fett) och fytoöstrogener (som är vanliga i asiatisk mat, t ex bönost och soja) verkar i cellen på samma sätt som hormoner, det vill säga de fäster sig vid receptorer och påverkar hastigheten med vilken vissa gener avläses. Hastigheten vid avläsningen har en central roll för hur cellen fungerar och genom den styrfunktion som näringsämnes-receptorerna alltså har på genavläsningen, kan matens sammansättning direkt påverka cellfunktionen.

– Det har varit så mycket tro och gissningar inom näringsläran hittills. Men med den här kunskapen kan vi nu börja förstå hur vi ska äta för att cellfunktionen ska vara optimal och för att vi ska vara vid god hälsa, säger Jan-Åke Gustafsson.

Jan-Åke Gustafsson, är sedan 1979 professor vid institutionen för medicinsk näringslära vid KI i Huddinge. Han är även prefekt vid institutionen för biovetenskaper vid Novum, medlem av Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet samt medlem i den amerikanska vetenskapsakademien, NAS.

Kontaktinformation
Jan-Åke Gustafsson, telefon: 070-209 0244 alt. 08-5858 3746.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera