Artikel från Vetenskapsrådet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

9 juli 2004

VR deltar i utredning: Lund kan få starkaste neutronkällan i världen

Regeringen har beslutat att utreda möjligheterna att placera en för Europa gemensam större forskningsanläggning i Sverige. Anläggningen kallas för ESS – European spallation source – och planeras bli världens överlägset kraftfullaste neutronkälla. Forskningen handlar om strategiska områden som materialvetenskap, nanoteknologi, biovetenskap och bioteknik samt energiteknik.

Pressmeddelande 2004-07-09

Vetenskapsrådet har fått i uppdrag att bistå utredningen i vetenskapliga bedömningar av projektet och i initiala kontakter med näringslivet. Det ingår även att klargöra intresset från forskarsamhället och näringslivet samt analysera de långsiktiga tillväxteffekterna för samhället.

Stark förhandlare
Det är svenska och danska forskare som föreslagit att ESS ska placeras i Lund i Öresundsregionen. Kostnaderna för projektet beräknas till 1-1,5 miljarder euro. Regeringen har utsett Allan Larsson, tidigare bland annat finansminister, att leda utredningen.
– Det är mycket glädjande att regeringen har tillsatt en stark förhandlare i den här frågan som är av stor betydelse för både forskning och tillväxt såväl i Europa som i Sverige, säger Lars Börjesson, huvudsekreterare för KFI, Kommittén för infrastrukturfrågor vid Vetenskapsrådet

Uppdraget ska redovisas senast den 1 juli 2005. Därefter kommer regeringen att ta ställning till frågan om ett eventuellt svenskt värdskap.

Kontaktinformation
Kontaktperson
Lars Börjesson, huvudsekreterare KFI, Kommittén för infrastrukturfrågor vid Vetenskapsrådet
Lars.Borjesson@vr.se, 0707-535307

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera