Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Personer med hög och regelbunden användning av smärtstillande eller febernedsättande läkemedel löper ökad risk för varaktigt försämrad njurfunktion (kronisk njursvikt). Det visade en landsomfattande studie som genomfördes 2001.

Den genomfördes av forskare vid Institutionen för medicinsk epidemiologi vid Karolinska Institutet i samarbete med njurläkare över hela landet. I studien intervjuades 1 924 män och kvinnor mellan 18 och 75 år om sin användning av smärtstillande eller febernedsättande läkemedel.

Svaren från 926 personer med nyupptäckt njursjukdom och måttligt försämrad njurfunktion har jämförts med dem från 998 njurfriska kontrollpersoner. Det framkom att regelbunden användning av läkemedel med paracetamol eller acetylsalicylsyra, var och en för sig, var knutet till en ökad risk för kronisk njursvikt. Risken ökade med ökande sammanlagd dos.

Sammanlagt tusen tabletter paracetamol

De som tagit läkemedel med paracetamol regelbundet till en sammanlagd mängd av 500 gram (1 000 tabletter) eller mer hade mer än tre gånger ökad risk för kronisk njursvikt. För dem som regelbundet tagit motsvarande mängd läkemedel med acetylsalicylsyra var risken i det närmaste fördubblad.

Vilka läkemedel innehåller paracetamol och salicylsyra?

  • Receptfria läkemedel med paracetamol: Alvedon, Curadon, Panodil och Reliv.
  • Receptfria läkemedel med acetylsalicylsyra: Albyl minor, Alka-Seltzer, Aspirin, Bamyl, Magnecyl och Treo.

Även en liten risk för skadliga effekter kan få stora konsekvenser då användningen av smärtstillande eller febernedsättande läkemedel är mycket stor. Det är dock viktigt att påpeka att sporadisk användning av läkemedel med paracetamol eller acetylsalicylsyra, i genomsnitt en gång per vecka eller mer sällan, inte innebar en ökad risk för kronisk njursvikt.

Patienterna i studien hade alla en bakomliggande njursjukdom med ökad risk för försämrad njurfunktion. Det har tidigare visats att måttligt bruk av läkemedel med paracetamol eller acetylsalicylsyra hos helt njurfriska inte ökar risken för försämrad njurfunktion.

Resultaten från denna studie manar dock till försiktighet vid långvarig smärtbehandling av äldre eller kroniskt sjuka personer med en i sig ökad risk för försämrad njurfunktion.

Vetenskaplig artikel:

Acetaminophen, aspirin and chronic renal failure

(Fored CM, Ejerblad E, Lindblad P, Fryzek JP, Dickman PW, Signorello LB, Lipworth L, Elinder C-G, Blot WJ, McLaughlin JK, Zack MM, Nyrén O.)New England Journal of Medicine [/language] 2001;345:1801-8.

Läs också:

Paracetamol kan påverka fostret

Paracetamol, som finns i till exempel värktabletten Alvedon, kan påverka fostret, framförallt när det tas tidigt i graviditeten. Gravida bör använda paracetamol med ”försiktighet”, anser forskarna.

Paracetamol under graviditeten kan ge sämre språkutveckling hos barn

Användning av värktabletter som innehåller paracetamol under graviditet kan leda till försämrad språkutveckling hos förskolebarn. Det visar en studie inom SELMA-projektet vid Karlstads universitet.

Acetylsalicylsyra minskar risken för levercancer

Vuxna med kronisk virushepatit och förhöjd risk för levercancer har lägre risk att drabbas av levercancer eller att dö av leversjukdom om de under lång tid medicinerat med acetylsalicylsyra i låg dos. Det visar svenska och amerikanska forskare.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera