Forskning.se - Den nationella forskningsportalen

Gamla vetesorter för nyttigare och bättre ekologiskt mjöl

2012-05-10 Pressmeddelande från SLU
Gamla vetesorter har odlingsegenskaper som passar i ekologiskt jordbruk. Nu har Abrar Hussain från SLU jämfört näringsvärden och bakningsegenskaper i ett stort genbankssortiment. Innehållet av spårämnen, E-vitamin och tungmetaller, liksom bakningsegenskaperna, visade sig variera kraftigt, vilket kan utnyttjas i växtförädlingen.
En väsentlig skillnad mellan moderna vetesorter och äldre sorter är att dagens sorter har betydligt kortare strån, och därför producerar mer kärna och mindre halm. Att de äldre sorterna ändå är intressanta i ekologisk odling beror bland annat på att långstråiga grödor skuggar ogräs bättre. Dessutom har de ofta en högre proteinhalt. Odlingen av gamla vetesorter har ökat kraftigt under de senaste  åren.

Abrar Hussain från SLU visar i sitt doktorsarbete hur veten med olika genetisk bakgrund skiljer sig som livsmedelsråvara, och täcker in både hälsoaspekter och bakningsegenskaper. I undersökningen ingår lantveten från olika landskap, enkorns- och emmervete, speltvete (dinkel) samt äldre och nyare förädlade sorter. För att undersöka växtplatsens inverkan anlades odlingar i Skåne, Bohuslän, Gotland och Uppland.

Variationen bland vetena var stor ifråga om alla de hälsoaspekter som undersöktes, dvs. innehållet av spårämnen, E-vitamin (tokokromanol) och tungmetaller. Denna variation kan utnyttjas i förädling av vetesorter med extra högt näringsinnehåll. E-vitaminhalten var särskilt hög i det primitiva emmervetet. Sorter med lågt upptag av kadmium kan vara särskilt värdefulla i områden med kadmiumrika jordar.

Även ifråga om bakningsegenskaper fanns stora skillnader mellan olika veten. Särskilt goda bakningsegenskaper fanns bland annat i ett durumvete och ett gotländskt speltvete. De veten som innehöll mest spårämnen och E-vitamin hörde dock inte till dem med bäst bakningsegenskaper.

KONTAKT OCH INFORMATION

Abrar Hussain, agrosystem, SLU, försvarade sin avhandling Quality of organically produced wheat from diverse origin den 13 april 2012, vid SLU i Alnarp. Opponent var professor Edith T. Lammerts van Bueren, Nederländerna.

Länk till avhandlingenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster  

Mer information
Abrar Hussain, 040-41 52 73, abrar.hussain@slu.se   

Frågor på svenska kan ställas till Eva Johansson, 0761-28 57 37, 040-41 55 62, Eva.Johansson@slu.se

KONTAKT
Arkiv

Nyheter

    1. Fritidsfiskets inverkan på ekosystemen behöver kartläggas
      20 novSLU
    2. Ökad dödlighet vid diabetes även vid välreglerat blodsocker
      20 novGöteborgs universitet
    3. Tarmbakterier påverkar skyddet från blod-hjärnbarriären
      20 novKarolinska Institutet
    4. Effektivare läkemedel med ny teknik
      19 novKTH (Kungliga Tekniska högskolan)
    5. Vad dikter kan få oss att se
      19 novLinnéuniversitetet
    1. Amerikansk hummer utanför Lysekil
      19 novSLU
    2. Både positiva och negativa effekter av subventionerade anställningar och skyddat arbete
      19 novInstitutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering
    3. Måttlig aktivitet i vardagen minskar risk för Parkinsons
      19 novKarolinska Institutet
    4. Att inte svika i livets sista skede
      18 novLunds universitet
    5. Avbildning med röntgenlaser synliggör bakteriers små beståndsdelar
      18 novUppsala universitet
    1. Kranskärlssjukdom kan efterbehandlas bättre
      18 novUppsala universitet
    2. Cirkulär ekonomi framtidens melodi
      18 novKTH (Kungliga Tekniska högskolan)
    3. Lärare kan göra skillnad för elevers intresse i naturvetenskap
      18 novStockholms universitet
    4. Vaga nationella kunskapskrav orsakar vanmakt i skolan
      18 novGöteborgs universitet
    5. Unga kärl restaurerar åldrade insulinproducerande betaceller
      18 novKarolinska Institutet
Om forskning.se
Forskning.se samlar och publicerar forskningsinformation, till nytta och glädje för alla som vill veta något om forskning. Nyheterna hämtas till stor del från landets universitet och lärosäten. Redaktionen på forskning.se producerar även eget redaktionellt material i form av artiklar och aktuella kunskapsöversikter, så kallade teman.

Läs mer om forskning.se

Våra ägare
Kontakt
Västra järnvägsgatan 3,
Box 1035, 101 38 Stockholm
Telefon: 08-546 44 000 |  Fax 08-546 44 192
E-post: red@forskning.se

Redaktionen är verksam i Vetenskapsrådets lokaler i Stockholm. Kontakta redaktionen

Forskning.se använder cookies. Läs mer om dessa här.