Forskning.se - Den nationella forskningsportalen

Gamla vetesorter för nyttigare och bättre ekologiskt mjöl

2012-05-10 Pressmeddelande från SLU
Gamla vetesorter har odlingsegenskaper som passar i ekologiskt jordbruk. Nu har Abrar Hussain från SLU jämfört näringsvärden och bakningsegenskaper i ett stort genbankssortiment. Innehållet av spårämnen, E-vitamin och tungmetaller, liksom bakningsegenskaperna, visade sig variera kraftigt, vilket kan utnyttjas i växtförädlingen.
En väsentlig skillnad mellan moderna vetesorter och äldre sorter är att dagens sorter har betydligt kortare strån, och därför producerar mer kärna och mindre halm. Att de äldre sorterna ändå är intressanta i ekologisk odling beror bland annat på att långstråiga grödor skuggar ogräs bättre. Dessutom har de ofta en högre proteinhalt. Odlingen av gamla vetesorter har ökat kraftigt under de senaste  åren.

Abrar Hussain från SLU visar i sitt doktorsarbete hur veten med olika genetisk bakgrund skiljer sig som livsmedelsråvara, och täcker in både hälsoaspekter och bakningsegenskaper. I undersökningen ingår lantveten från olika landskap, enkorns- och emmervete, speltvete (dinkel) samt äldre och nyare förädlade sorter. För att undersöka växtplatsens inverkan anlades odlingar i Skåne, Bohuslän, Gotland och Uppland.

Variationen bland vetena var stor ifråga om alla de hälsoaspekter som undersöktes, dvs. innehållet av spårämnen, E-vitamin (tokokromanol) och tungmetaller. Denna variation kan utnyttjas i förädling av vetesorter med extra högt näringsinnehåll. E-vitaminhalten var särskilt hög i det primitiva emmervetet. Sorter med lågt upptag av kadmium kan vara särskilt värdefulla i områden med kadmiumrika jordar.

Även ifråga om bakningsegenskaper fanns stora skillnader mellan olika veten. Särskilt goda bakningsegenskaper fanns bland annat i ett durumvete och ett gotländskt speltvete. De veten som innehöll mest spårämnen och E-vitamin hörde dock inte till dem med bäst bakningsegenskaper.

KONTAKT OCH INFORMATION

Abrar Hussain, agrosystem, SLU, försvarade sin avhandling Quality of organically produced wheat from diverse origin den 13 april 2012, vid SLU i Alnarp. Opponent var professor Edith T. Lammerts van Bueren, Nederländerna.

Länk till avhandlingenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster  

Mer information
Abrar Hussain, 040-41 52 73, abrar.hussain@slu.se   

Frågor på svenska kan ställas till Eva Johansson, 0761-28 57 37, 040-41 55 62, Eva.Johansson@slu.se

KONTAKT
Arkiv

Nyheter

    1. Enkelt utandningsprov förbättrar för astmapatienter
      23 aprKarolinska Institutet
    2. Informationsutbyte – grundbult för tvärvetenskap
      23 aprHögskolan i Borås
    3. Effektivare rekryteringar genom större lyhördhet för forskning
      23 aprStockholms universitet
    4. Svårt beräkna mjölkkornas klimatpåverkan, men det finns motåtgärder
      23 aprSLU
    5. Svenska TV-producenter studerade i avhandling
      23 aprUppsala universitet
    1. Stressade kor ökar olycksrisken
      22 aprSLU
    2. Att vara ensamstående mamma gör inte kvinnor olyckliga
      22 aprUmeå universitet
    3. Mag-tarmkanalens insida ”bara” som 1 rum och kök
      22 aprGöteborgs universitet
    4. Mekaniskt tryck ger växtceller form
      22 aprLunds universitet
    5. Efterlängtad metod för läkemedelsforskning
      22 aprUppsala universitet
    1. Hoppas reducera dödligheten i malaria
      22 aprKTH (Kungliga Tekniska högskolan)
    2. Höftsjukdomen Legg-Calvé-Perthes ökar risken för andra sjukdomar
      22 aprUppsala universitet
    3. Mer kadmium i våra njurar - skaderisken ändå lägre
      17 aprGöteborgs universitet
    4. Diabetesutbildning för livet
      16 aprLunds universitet
    5. Massdöd bland djur kan undersökas med ny metod
      16 aprGöteborgs universitet
Arkiv

Forskarporträtt

    1. "Jag vill känna att jag har gjort skillnad"
      14 oktMälardalens högskola
    2. IT-pussel för ett hållbart samhälle
      26 sepÖrebro universitet
Om forskning.se
Forskning.se samlar och publicerar forskningsinformation, till nytta och glädje för alla som vill veta något om forskning. Nyheterna hämtas till stor del från landets universitet och lärosäten. Redaktionen på forskning.se producerar även eget redaktionellt material i form av artiklar och aktuella kunskapsöversikter, så kallade teman.

Läs mer om forskning.se

Våra ägare
Kontakt
Västra järnvägsgatan 3,
Box 1035, 101 38 Stockholm
Telefon: 08-546 44 000 |  Fax 08-546 44 192
E-post: red@forskning.se

Redaktionen är verksam i Vetenskapsrådets lokaler i Stockholm. Kontakta redaktionen

Forskning.se använder cookies. Läs mer om dessa här.