Forskning.se - Den nationella forskningsportalen

Gamla vetesorter för nyttigare och bättre ekologiskt mjöl

2012-05-10 Pressmeddelande från SLU
Gamla vetesorter har odlingsegenskaper som passar i ekologiskt jordbruk. Nu har Abrar Hussain från SLU jämfört näringsvärden och bakningsegenskaper i ett stort genbankssortiment. Innehållet av spårämnen, E-vitamin och tungmetaller, liksom bakningsegenskaperna, visade sig variera kraftigt, vilket kan utnyttjas i växtförädlingen.
En väsentlig skillnad mellan moderna vetesorter och äldre sorter är att dagens sorter har betydligt kortare strån, och därför producerar mer kärna och mindre halm. Att de äldre sorterna ändå är intressanta i ekologisk odling beror bland annat på att långstråiga grödor skuggar ogräs bättre. Dessutom har de ofta en högre proteinhalt. Odlingen av gamla vetesorter har ökat kraftigt under de senaste  åren.

Abrar Hussain från SLU visar i sitt doktorsarbete hur veten med olika genetisk bakgrund skiljer sig som livsmedelsråvara, och täcker in både hälsoaspekter och bakningsegenskaper. I undersökningen ingår lantveten från olika landskap, enkorns- och emmervete, speltvete (dinkel) samt äldre och nyare förädlade sorter. För att undersöka växtplatsens inverkan anlades odlingar i Skåne, Bohuslän, Gotland och Uppland.

Variationen bland vetena var stor ifråga om alla de hälsoaspekter som undersöktes, dvs. innehållet av spårämnen, E-vitamin (tokokromanol) och tungmetaller. Denna variation kan utnyttjas i förädling av vetesorter med extra högt näringsinnehåll. E-vitaminhalten var särskilt hög i det primitiva emmervetet. Sorter med lågt upptag av kadmium kan vara särskilt värdefulla i områden med kadmiumrika jordar.

Även ifråga om bakningsegenskaper fanns stora skillnader mellan olika veten. Särskilt goda bakningsegenskaper fanns bland annat i ett durumvete och ett gotländskt speltvete. De veten som innehöll mest spårämnen och E-vitamin hörde dock inte till dem med bäst bakningsegenskaper.

KONTAKT OCH INFORMATION

Abrar Hussain, agrosystem, SLU, försvarade sin avhandling Quality of organically produced wheat from diverse origin den 13 april 2012, vid SLU i Alnarp. Opponent var professor Edith T. Lammerts van Bueren, Nederländerna.

Länk till avhandlingenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster  

Mer information
Abrar Hussain, 040-41 52 73, abrar.hussain@slu.se   

Frågor på svenska kan ställas till Eva Johansson, 0761-28 57 37, 040-41 55 62, Eva.Johansson@slu.se

KONTAKT
Arkiv

Nyheter

    1. Varför fungerar Alnarps rehabiliteringsträdgård?
      29 julSLU
    2. Kvinnor över 80 får hormonbehandling
      29 julLinköpings universitet
    3. Supermaterialet Upsalite kan ge ratade läkemedel ny chans
      23 julUppsala universitet
    4. Barn äter för lite frukt och grönt
      18 julÖrebro universitet
    5. Ögonblicksbilder av hur syre bildas i fotosyntesen
      11 julUmeå universitet
    1. Molekylernas värld filmad med avancerad röntgenlaser
      10 julUppsala universitet
    2. Vart är sommarkollo på väg?
      10 julLinköpings universitet
    3. Civilflygets historia en helt annan historia
      9 julUppsala universitet
    4. Algblomningen i Östersjön kommer allt tidigare
      8 julStockholms universitet
    5. Datorspelande en skjuts för engelskan
      8 julGöteborgs universitet
    1. Negar Sani löste den tryckta diodens gåta
      8 julLinköpings universitet
    2. Nyskapande klimatrapport räknar in varorna från Kina och flygresorna
      7 julChalmers tekniska högskola
    3. Ny mekanism förklarar hur magsårsbakterien anpassar sig
      4 julUmeå universitet
    4. Korta röntgenblixtar på fler laboratorier kan ge materialforskning en skjuts
      4 julUppsala universitet
    5. Solens förfäder upphov till tandkrämens fluor
      3 julLunds universitet
Arkiv

Forskarporträtt

    1. "Jag vill känna att jag har gjort skillnad"
      14 oktMälardalens högskola
    2. IT-pussel för ett hållbart samhälle
      26 sepÖrebro universitet
Om forskning.se
Forskning.se samlar och publicerar forskningsinformation, till nytta och glädje för alla som vill veta något om forskning. Nyheterna hämtas till stor del från landets universitet och lärosäten. Redaktionen på forskning.se producerar även eget redaktionellt material i form av artiklar och aktuella kunskapsöversikter, så kallade teman.

Läs mer om forskning.se

Våra ägare
Kontakt
Västra järnvägsgatan 3,
Box 1035, 101 38 Stockholm
Telefon: 08-546 44 000 |  Fax 08-546 44 192
E-post: red@forskning.se

Redaktionen är verksam i Vetenskapsrådets lokaler i Stockholm. Kontakta redaktionen

Forskning.se använder cookies. Läs mer om dessa här.