Forskning.se - Den nationella forskningsportalen

Gamla vetesorter för nyttigare och bättre ekologiskt mjöl

2012-05-10 Pressmeddelande från SLU
Gamla vetesorter har odlingsegenskaper som passar i ekologiskt jordbruk. Nu har Abrar Hussain från SLU jämfört näringsvärden och bakningsegenskaper i ett stort genbankssortiment. Innehållet av spårämnen, E-vitamin och tungmetaller, liksom bakningsegenskaperna, visade sig variera kraftigt, vilket kan utnyttjas i växtförädlingen.
En väsentlig skillnad mellan moderna vetesorter och äldre sorter är att dagens sorter har betydligt kortare strån, och därför producerar mer kärna och mindre halm. Att de äldre sorterna ändå är intressanta i ekologisk odling beror bland annat på att långstråiga grödor skuggar ogräs bättre. Dessutom har de ofta en högre proteinhalt. Odlingen av gamla vetesorter har ökat kraftigt under de senaste  åren.

Abrar Hussain från SLU visar i sitt doktorsarbete hur veten med olika genetisk bakgrund skiljer sig som livsmedelsråvara, och täcker in både hälsoaspekter och bakningsegenskaper. I undersökningen ingår lantveten från olika landskap, enkorns- och emmervete, speltvete (dinkel) samt äldre och nyare förädlade sorter. För att undersöka växtplatsens inverkan anlades odlingar i Skåne, Bohuslän, Gotland och Uppland.

Variationen bland vetena var stor ifråga om alla de hälsoaspekter som undersöktes, dvs. innehållet av spårämnen, E-vitamin (tokokromanol) och tungmetaller. Denna variation kan utnyttjas i förädling av vetesorter med extra högt näringsinnehåll. E-vitaminhalten var särskilt hög i det primitiva emmervetet. Sorter med lågt upptag av kadmium kan vara särskilt värdefulla i områden med kadmiumrika jordar.

Även ifråga om bakningsegenskaper fanns stora skillnader mellan olika veten. Särskilt goda bakningsegenskaper fanns bland annat i ett durumvete och ett gotländskt speltvete. De veten som innehöll mest spårämnen och E-vitamin hörde dock inte till dem med bäst bakningsegenskaper.

KONTAKT OCH INFORMATION

Abrar Hussain, agrosystem, SLU, försvarade sin avhandling Quality of organically produced wheat from diverse origin den 13 april 2012, vid SLU i Alnarp. Opponent var professor Edith T. Lammerts van Bueren, Nederländerna.

Länk till avhandlingenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster  

Mer information
Abrar Hussain, 040-41 52 73, abrar.hussain@slu.se   

Frågor på svenska kan ställas till Eva Johansson, 0761-28 57 37, 040-41 55 62, Eva.Johansson@slu.se

KONTAKT
Arkiv

Nyheter

    1. Döttrar gör familjeföretag miljömedvetna
      26 majHandelshögskolan, Stockholm
    2. Hårt tryck på Nordens skogar
      26 majSLU
    3. Skillnader mellan olika grupper på arbets- och bostadsmarknaden
      26 majLinnéuniversitetet
    4. Övervikt och inflammation hos tonåringar kan öka risken för tarmcancer
      26 majÖrebro universitet
    5. Ny mätmetod ger säkrare diagnos på ryggskador
      26 majLunds universitet
    1. Unga möter sexköpare via nätet
      26 majLinköpings universitet
    2. Bättre metoder för att omvandla biomassa till etanol
      26 majUmeå universitet
    3. Ben avgörande för hållfastheten vid implantat
      25 majMalmö högskola
    4. Sidoström från massatillverkning kan ge klirr i kassan för industrin
      25 majUmeå universitet
    5. ​Markörer i blodet förvarnar om ledgångsreumatism
      25 majUmeå universitet
    1. Samtal om sex behövs för män som lämnar ett narkotikamissbruk
      25 majGöteborgs universitet
    2. Musikundervisningens teckensystem kartlagda
      25 majKungliga Musikhögskolan
    3. EU-rätten utmanar den svenska välfärdsmodellen
      25 majStockholms universitet
    4. Havets ängar hotas när märlkräftor och snäckor minskar
      25 majGöteborgs universitet
    5. Amningsberättelse kan få ammande kvinnor att må bättre
      25 majHögskolan i Borås
Arkiv

Forskarporträtt

    1. En cellmodell som doftar
      10 aprLunds universitet
    1. Forskning för effektivare fredsoperationer
      4 marRiksbankens Jubileumsfond
Om forskning.se
Forskning.se samlar och publicerar forskningsinformation, till nytta och glädje för alla som vill veta något om forskning. Nyheterna hämtas till stor del från landets universitet och lärosäten. Redaktionen på forskning.se producerar även eget redaktionellt material i form av artiklar och aktuella kunskapsöversikter, så kallade teman.

Läs mer om forskning.se

Våra ägare
Kontakt
Västra järnvägsgatan 3,
Box 1035, 101 38 Stockholm
Telefon: 08-546 44 000 |  Fax 08-546 44 192
E-post: red@forskning.se

Redaktionen är verksam i Vetenskapsrådets lokaler i Stockholm. Kontakta redaktionen

Forskning.se använder cookies. Läs mer om dessa här.