Forskning.se - Den nationella forskningsportalen

Gamla vetesorter för nyttigare och bättre ekologiskt mjöl

2012-05-10 Pressmeddelande från SLU
Gamla vetesorter har odlingsegenskaper som passar i ekologiskt jordbruk. Nu har Abrar Hussain från SLU jämfört näringsvärden och bakningsegenskaper i ett stort genbankssortiment. Innehållet av spårämnen, E-vitamin och tungmetaller, liksom bakningsegenskaperna, visade sig variera kraftigt, vilket kan utnyttjas i växtförädlingen.
En väsentlig skillnad mellan moderna vetesorter och äldre sorter är att dagens sorter har betydligt kortare strån, och därför producerar mer kärna och mindre halm. Att de äldre sorterna ändå är intressanta i ekologisk odling beror bland annat på att långstråiga grödor skuggar ogräs bättre. Dessutom har de ofta en högre proteinhalt. Odlingen av gamla vetesorter har ökat kraftigt under de senaste  åren.

Abrar Hussain från SLU visar i sitt doktorsarbete hur veten med olika genetisk bakgrund skiljer sig som livsmedelsråvara, och täcker in både hälsoaspekter och bakningsegenskaper. I undersökningen ingår lantveten från olika landskap, enkorns- och emmervete, speltvete (dinkel) samt äldre och nyare förädlade sorter. För att undersöka växtplatsens inverkan anlades odlingar i Skåne, Bohuslän, Gotland och Uppland.

Variationen bland vetena var stor ifråga om alla de hälsoaspekter som undersöktes, dvs. innehållet av spårämnen, E-vitamin (tokokromanol) och tungmetaller. Denna variation kan utnyttjas i förädling av vetesorter med extra högt näringsinnehåll. E-vitaminhalten var särskilt hög i det primitiva emmervetet. Sorter med lågt upptag av kadmium kan vara särskilt värdefulla i områden med kadmiumrika jordar.

Även ifråga om bakningsegenskaper fanns stora skillnader mellan olika veten. Särskilt goda bakningsegenskaper fanns bland annat i ett durumvete och ett gotländskt speltvete. De veten som innehöll mest spårämnen och E-vitamin hörde dock inte till dem med bäst bakningsegenskaper.

KONTAKT OCH INFORMATION

Abrar Hussain, agrosystem, SLU, försvarade sin avhandling Quality of organically produced wheat from diverse origin den 13 april 2012, vid SLU i Alnarp. Opponent var professor Edith T. Lammerts van Bueren, Nederländerna.

Länk till avhandlingenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster  

Mer information
Abrar Hussain, 040-41 52 73, abrar.hussain@slu.se   

Frågor på svenska kan ställas till Eva Johansson, 0761-28 57 37, 040-41 55 62, Eva.Johansson@slu.se

KONTAKT
Arkiv

Nyheter

    1. Datoriseringen slår ut medelinkomstjobben
      27 marSNS – Studieförbundet Näringsliv och Samhälle
    2. Samma och lika rättigheter för personer med utvecklingsstörning?
      27 marUppsala universitet
    3. Forskning om medicinsk abort och missfall kan ändra internationella rutiner
      27 marKarolinska Institutet
    4. Fantasi håller långdistansförhållanden vid liv
      27 marSödertörns högskola
    5. Historik från fjällsjöar kan förutsäga framtida metanutsläpp
      26 marStockholms universitet
    1. Så blir energiomvandlingen i bränsleceller mer effektiv
      26 marUmeå universitet
    2. Studier av sockerproteiner ökar kunskapen om virusattacker
      26 marGöteborgs universitet
    3. Svårt för forskare att få fast anställning inom högskolan
      25 marVetenskapsrådet
    4. Uråldrig uppkomst av färgseende
      25 marUppsala universitet
    5. Nyupptäckt mutation förklarar många fall av ALS
      25 marUmeå universitet
    1. Kunskap om bakterier och smittvägar vid juverinflammation
      24 marStatens veterinärmedicinska anstalt, SVA
    2. Grönare industri om miljömyndigheter byter strategi
      24 marGöteborgs universitet
    3. Textilslöjd – ett känslomässigt frirum med ett lärande syfte
      24 marUmeå universitet
    4. Olika förutsättningar för jämförelse mellan forskare
      24 marHögskolan i Borås
    5. Brännhet läkemedelsforskning
      24 marLunds universitet
Om forskning.se
Forskning.se samlar och publicerar forskningsinformation, till nytta och glädje för alla som vill veta något om forskning. Nyheterna hämtas till stor del från landets universitet och lärosäten. Redaktionen på forskning.se producerar även eget redaktionellt material i form av artiklar och aktuella kunskapsöversikter, så kallade teman.

Läs mer om forskning.se

Våra ägare
Kontakt
Västra järnvägsgatan 3,
Box 1035, 101 38 Stockholm
Telefon: 08-546 44 000 |  Fax 08-546 44 192
E-post: red@forskning.se

Redaktionen är verksam i Vetenskapsrådets lokaler i Stockholm. Kontakta redaktionen

Forskning.se använder cookies. Läs mer om dessa här.