Forskning.se - Den nationella forskningsportalen

EU-konsumenter mindre negativa till GMO än man trott

2013-09-11 Pressmeddelande från SLU
Konsumenter i EU tycks inte vara så mycket mer skeptiska till GMO i livsmedel än konsumenter är i andra delar av världen. Att detta ofta har hävdats beror till stor del på hur frågorna har formulerats i undersökningar inom EU – som man frågar får man svar.

Frågornas formulering påverkar konsumenternas svar kring GMO-frågor. (Foto: Thinkstock)

I en så kallad meta-studie, där resultaten från över 1 600 frågor i 241 olika studier i 58 regioner vägts samman, visar Sebastian Hess och hans kollegor vid SLU att tidigare slutsatser om EU-medborgares negativa attityder till genmodifierade livsmedel inte stämmer.

Tidigare enkätstudier har visat att konsumenterna i EU är mer negativa än i andra regioner när det kommer till användingen av bioteknik, såsom genetisk modifiering, i livsmedelsproduktionen. Det finns visserligen länder inom EU där man är mycket negativ, som Danmark och Rumänien, men detta vägs upp av länder som Spanien och Holland där man har en mer positiv attityd. Exempel på länder utanför EU med signifikant mer positiv syn på GMO i livsmedel, än genomsnittet, är USA, Indien, Kina och Uganda, medan konsumenter i Norge, Schweiz och Japan är de mest negativa.

Studien bekräftar tidigare slutsatser om hur frågornas formulering och kontext kan påverka svaren. De frågor som ställts om bioteknik och genteknik i enkäter inom EU har haft en negativ klang och oftare frågat om risker eller moraliska och etiska aspekter, vilket med stor sannolikhet har påverkat svaren i negativ riktning.

Resultaten visar också att människor tenderar att vara mer rädda för osäkra riskfaktorer än vad de är optimistiska till möjliga fördelar. Lägre pris och godare smak var inte något som påverkade attityden nämnvärt, däremot verkade folk se mer lovande på produkter med medicinska egenskaper.

FAKTA
Studien presenterades på Agricultural & Applied Economics Association's 2013 AAEA & CAES Joint Annual Meeting i Washington nyligen. Studien är gjord vid SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) inom Mistra Biotech, ett forskningsprogram med fokus på bioteknik och lantbruk. Läs mer om projektet på SLU: www.slu.se/mistrabiotech/konsumentlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Artikeln: Hess, S., Lagerkvist, C.J., Redekop, W., & Pakseresht, A. 2013. Consumers' Evaluation of Biotechnology in Food Products: New Evidence from a Meta-Survey. Agricultural and Applied Economics Association 2013 Annual Meeting, August 4-6, 2013, Washington, D.C. Läs artikeln här: http://purl.umn.edu/151148länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

KONTAKT
Arkiv

Nyheter

    1. Mindfulness – vägen till hållbart åldrande
      28 augHögskolan i Skövde
    2. Tarmfloran förstärker negativa effekter av fettrik kost
      28 augGöteborgs universitet
    3. Klockgener "tar siesta" varje dag i cellkärnans utkant
      28 augKarolinska Institutet
    4. Fler strokepatienter kan slippa handikapp
      27 augLunds universitet
    5. Svampar och bakterier påverkar framtida klimatmodeller
      27 augLunds universitet
    1. Biobank med cellinjer värdefull för forskningen om hjärntumörer
      26 augUppsala universitet
    2. Fler arkeologiska bevis för tidigt kristnande i Västergötland
      26 augGöteborgs universitet
    3. Växelundervisning skulle uppfostra fattiga och dana eliten
      26 augRiksbankens Jubileumsfond
    4. Rekordhögt tryck avslöjar materiens inre
      25 augLinköpings universitet
    5. Minskad miljöpåverkan med kalltillverkad asfalt
      25 augVTI – Statens väg- och transportforskningsinstitut
    1. Förskolan viktig för barns tidiga matematiklärande
      25 augGöteborgs universitet
    2. Franska författarbloggar visar internets inflytande på litteraturen
      25 augGöteborgs universitet
    3. Resenärer sprider antibiotikaresistens
      25 augGöteborgs universitet
    4. Jetstrålarnas hemlighet
      24 augHögskolan i Gävle
    5. Ny bok slår hål på myten om ett islam
      24 augSödertörns högskola
Arkiv

Forskarporträtt

    1. En cellmodell som doftar
      10 aprLunds universitet
    1. Forskning för effektivare fredsoperationer
      4 marRiksbankens Jubileumsfond
Om forskning.se
Forskning.se samlar och publicerar forskningsinformation, till nytta och glädje för alla som vill veta något om forskning. Nyheterna hämtas till stor del från landets universitet och lärosäten. Redaktionen på forskning.se producerar även eget redaktionellt material i form av artiklar och aktuella kunskapsöversikter, så kallade teman.

Läs mer om forskning.se

Våra ägare
Kontakt
Västra järnvägsgatan 3,
Box 1035, 101 38 Stockholm
Telefon: 08-546 44 000 |  Fax 08-546 44 192
E-post: red@forskning.se

Redaktionen är verksam i Vetenskapsrådets lokaler i Stockholm. Kontakta redaktionen

Forskning.se använder cookies. Läs mer om dessa här.