Forskning.se - Den nationella forskningsportalen

EU-konsumenter mindre negativa till GMO än man trott

2013-09-11 Pressmeddelande från SLU
Konsumenter i EU tycks inte vara så mycket mer skeptiska till GMO i livsmedel än konsumenter är i andra delar av världen. Att detta ofta har hävdats beror till stor del på hur frågorna har formulerats i undersökningar inom EU – som man frågar får man svar.

Frågornas formulering påverkar konsumenternas svar kring GMO-frågor. (Foto: Thinkstock)

I en så kallad meta-studie, där resultaten från över 1 600 frågor i 241 olika studier i 58 regioner vägts samman, visar Sebastian Hess och hans kollegor vid SLU att tidigare slutsatser om EU-medborgares negativa attityder till genmodifierade livsmedel inte stämmer.

Tidigare enkätstudier har visat att konsumenterna i EU är mer negativa än i andra regioner när det kommer till användingen av bioteknik, såsom genetisk modifiering, i livsmedelsproduktionen. Det finns visserligen länder inom EU där man är mycket negativ, som Danmark och Rumänien, men detta vägs upp av länder som Spanien och Holland där man har en mer positiv attityd. Exempel på länder utanför EU med signifikant mer positiv syn på GMO i livsmedel, än genomsnittet, är USA, Indien, Kina och Uganda, medan konsumenter i Norge, Schweiz och Japan är de mest negativa.

Studien bekräftar tidigare slutsatser om hur frågornas formulering och kontext kan påverka svaren. De frågor som ställts om bioteknik och genteknik i enkäter inom EU har haft en negativ klang och oftare frågat om risker eller moraliska och etiska aspekter, vilket med stor sannolikhet har påverkat svaren i negativ riktning.

Resultaten visar också att människor tenderar att vara mer rädda för osäkra riskfaktorer än vad de är optimistiska till möjliga fördelar. Lägre pris och godare smak var inte något som påverkade attityden nämnvärt, däremot verkade folk se mer lovande på produkter med medicinska egenskaper.

FAKTA
Studien presenterades på Agricultural & Applied Economics Association's 2013 AAEA & CAES Joint Annual Meeting i Washington nyligen. Studien är gjord vid SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) inom Mistra Biotech, ett forskningsprogram med fokus på bioteknik och lantbruk. Läs mer om projektet på SLU: www.slu.se/mistrabiotech/konsumentlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Artikeln: Hess, S., Lagerkvist, C.J., Redekop, W., & Pakseresht, A. 2013. Consumers' Evaluation of Biotechnology in Food Products: New Evidence from a Meta-Survey. Agricultural and Applied Economics Association 2013 Annual Meeting, August 4-6, 2013, Washington, D.C. Läs artikeln här: http://purl.umn.edu/151148länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

KONTAKT
Mer information Carl Johan Lagerkvist, institutionen för ekonomi, SLU. 070-294 86 28, carl-johan.lagerkvist@slu.se
Arkiv

Nyheter

    1. Fettsnål pizza smakar lika gott
      23 janSP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut
    2. Den första stora vävnadsanalysen av människans proteiner
      23 janKTH (Kungliga Tekniska högskolan)
    3. Bakterieprotein kan hindra amyloidbildning
      23 janUmeå universitet
    4. Komplexa resultat från Rosettas komet
      23 janforskning.se
    5. En magnetosfär blir till – observationer från en komet
      23 janInstitutet för rymdfysik
    1. Ny gen som orsakar sen fosterdöd har identifierats
      23 janUppsala universitet
    2. Dold infektion förkortar livslängden
      23 janLunds universitet
    3. Så letar forskarna liv i rymden
      23 janforskning.se
    4. ”Nu står hoppet till nationell klimatpolitik”
      22 janLunds universitet
    5. Ekologisk mat erbjuder unga vuxna chans till ”psykologisk blomstring”
      22 janSLU
    1. Genvarianter förklarar utveckling av hjärnstrukturer
      22 janUmeå universitet
    2. Studie visar stor framgång för blodstamcellstransplantation som behandling för MS
      21 janUppsala universitet
    3. Svensk modell för PSA-testning har liten effekt på dödligheten
      21 janGöteborgs universitet
    4. Vätterrödingen straffas dubbelt av ett varmare klimat
      21 janSLU
    5. Så uppstår nya innovationer
      21 janLunds universitet
Om forskning.se
Forskning.se samlar och publicerar forskningsinformation, till nytta och glädje för alla som vill veta något om forskning. Nyheterna hämtas till stor del från landets universitet och lärosäten. Redaktionen på forskning.se producerar även eget redaktionellt material i form av artiklar och aktuella kunskapsöversikter, så kallade teman.

Läs mer om forskning.se

Våra ägare
Kontakt
Västra järnvägsgatan 3,
Box 1035, 101 38 Stockholm
Telefon: 08-546 44 000 |  Fax 08-546 44 192
E-post: red@forskning.se

Redaktionen är verksam i Vetenskapsrådets lokaler i Stockholm. Kontakta redaktionen

Forskning.se använder cookies. Läs mer om dessa här.