Forskning.se - Den nationella forskningsportalen

EU-konsumenter mindre negativa till GMO än man trott

2013-09-11 Pressmeddelande från SLU
Konsumenter i EU tycks inte vara så mycket mer skeptiska till GMO i livsmedel än konsumenter är i andra delar av världen. Att detta ofta har hävdats beror till stor del på hur frågorna har formulerats i undersökningar inom EU – som man frågar får man svar.

Frågornas formulering påverkar konsumenternas svar kring GMO-frågor. (Foto: Thinkstock)

I en så kallad meta-studie, där resultaten från över 1 600 frågor i 241 olika studier i 58 regioner vägts samman, visar Sebastian Hess och hans kollegor vid SLU att tidigare slutsatser om EU-medborgares negativa attityder till genmodifierade livsmedel inte stämmer.

Tidigare enkätstudier har visat att konsumenterna i EU är mer negativa än i andra regioner när det kommer till användingen av bioteknik, såsom genetisk modifiering, i livsmedelsproduktionen. Det finns visserligen länder inom EU där man är mycket negativ, som Danmark och Rumänien, men detta vägs upp av länder som Spanien och Holland där man har en mer positiv attityd. Exempel på länder utanför EU med signifikant mer positiv syn på GMO i livsmedel, än genomsnittet, är USA, Indien, Kina och Uganda, medan konsumenter i Norge, Schweiz och Japan är de mest negativa.

Studien bekräftar tidigare slutsatser om hur frågornas formulering och kontext kan påverka svaren. De frågor som ställts om bioteknik och genteknik i enkäter inom EU har haft en negativ klang och oftare frågat om risker eller moraliska och etiska aspekter, vilket med stor sannolikhet har påverkat svaren i negativ riktning.

Resultaten visar också att människor tenderar att vara mer rädda för osäkra riskfaktorer än vad de är optimistiska till möjliga fördelar. Lägre pris och godare smak var inte något som påverkade attityden nämnvärt, däremot verkade folk se mer lovande på produkter med medicinska egenskaper.

FAKTA
Studien presenterades på Agricultural & Applied Economics Association's 2013 AAEA & CAES Joint Annual Meeting i Washington nyligen. Studien är gjord vid SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) inom Mistra Biotech, ett forskningsprogram med fokus på bioteknik och lantbruk. Läs mer om projektet på SLU: www.slu.se/mistrabiotech/konsumentlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Artikeln: Hess, S., Lagerkvist, C.J., Redekop, W., & Pakseresht, A. 2013. Consumers' Evaluation of Biotechnology in Food Products: New Evidence from a Meta-Survey. Agricultural and Applied Economics Association 2013 Annual Meeting, August 4-6, 2013, Washington, D.C. Läs artikeln här: http://purl.umn.edu/151148länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

KONTAKT
Arkiv

Nyheter

    1. Alternativ till antibiotika studeras för klövsjukdom på mjölkkor
      24 julStatens veterinärmedicinska anstalt
    2. Felande protein förklarar ärftlig ödemsjukdom
      21 julKarolinska institutet
    3. Lysande material avslöjar hur cellerna växer
      21 julLinköpings universitet
    4. En natts sömnbrist ändrar DNA:t i dina vävnader
      20 julUppsala universitet
    5. Orienterare bra modell för ett hälsosamt liv
      20 julÖrebro universitet
    1. Fynd i hjärnvävnad kan hjälpa vid läkemedelsresistent epilepsi
      20 julLunds universitet
    2. GenomSynlig ger ökad kontroll över personlig information online
      17 julKarlstads universitet
    3. Lugna kossor mjölkar mer
      16 julLinköpings universitet
    4. Nya kemiska strukturer tar effektivt bort koldioxid från gasblandningar
      16 julStockholms universitet
    5. Enögda råd till afrikanska jordbrukare kan leda fel
      16 julLunds universitet
    1. Antistress-hormon kan signalera bröstcancerrisk
      14 julLunds universitet
    2. Forntida katter drev många hundarter till utrotning
      14 julGöteborgs universitet
    3. Förkortad sömn kan försämra förmågan att minnas under stress
      13 julUppsala universitet
    4. Grafenbaserad film kan kyla elektronik effektivt
      10 julChalmers tekniska högskola
    5. Dagbok hjälper patienter bearbeta vistelse på intensivvårdsavdelning
      9 julGöteborgs universitet
Arkiv

Forskarporträtt

    1. En cellmodell som doftar
      10 aprLunds universitet
    1. Forskning för effektivare fredsoperationer
      4 marRiksbankens Jubileumsfond
Om forskning.se
Forskning.se samlar och publicerar forskningsinformation, till nytta och glädje för alla som vill veta något om forskning. Nyheterna hämtas till stor del från landets universitet och lärosäten. Redaktionen på forskning.se producerar även eget redaktionellt material i form av artiklar och aktuella kunskapsöversikter, så kallade teman.

Läs mer om forskning.se

Våra ägare
Kontakt
Västra järnvägsgatan 3,
Box 1035, 101 38 Stockholm
Telefon: 08-546 44 000 |  Fax 08-546 44 192
E-post: red@forskning.se

Redaktionen är verksam i Vetenskapsrådets lokaler i Stockholm. Kontakta redaktionen

Forskning.se använder cookies. Läs mer om dessa här.