Artikel från RISE Research Institutes of Sweden

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Spånplattor tillverkas av jungfrulig träråvara och bidrar till utsläpp av bland annat allergiframkallande ämnen. Men snart kan det finnas miljövänliga spånplattor där träavfall ersätter skogsråvaran och fossilfria bindemedel ersätter dagens syntetiska lim. Detta tack vare ett pågående projekt inom innovationsprogrammet RE:Source.

Det började med en idé hos personalen på det kommunala återvinningsföretaget NSR, Nordvästra Skånes Renhållnings AB, i Helsingborg. Hur kan man minska mängden träavfall som går till förbränning och i stället återanvända det?

Tillsammans med den syriske professorn Mahmood Hameed, specialist på träteknik och träindustri och nu anställd som akademisk rådgivare och forskare på NSR, började de arbeta fram ett koncept för spånplattor av träavfall och fossilfria bindemedel.

I augusti 2016 fick idén startsignal att bli ett förprojekt inom det strategiska innovationsprogrammet RE:Source. Och i mars 2017 fick de godkänt att jobba vidare inom ett innovationsprojekt som ska vara klart i juni 2019.

Testar alternativa bindemedel
– Under förprojektet testade vi tre spånplattor tillverkade av flisat träavfall med olika bindemedel. Bindemedlet, syntetiskt lim, är vanligtvis en bidragande orsak till miljöfarliga utsläpp av allergiframkallande ämnen som formaldehyd, berättar Eric Rönnols från NSR, en av de två projektledarna.

Nu arbetar de med 15 olika sorters spånplattor, tillverkade av träavfall med varierande ursprung och med olika bindemedel. Tanniner (som framställs ur träråvaruprodukter) och albuminer (en sorts protein) är exempel på alternativa bindemedel.

Träavfallet från NSR förbehandlas och skickas sedan till universitetet i Göttingen, Tyskland, där arbetet med spånplattorna och testningen görs under ledning av Dr Mahmood Hameed.

Sparar resurser och klimat
Det finns flera miljömässiga vinster med initiativet. Spånplattor består oftast av jungfruligt virke och biprodukter från trävaruindustrin. När man i stället återanvänder träavfall går det åt mindre virke, vilket sparar jordens resurser. Och tack vare att träavfallet återanvänds minst en gång innan det går till förbränning fördröjs även det koldioxidutsläpp som allt trämaterial oundvikligen släpper ut, vilket sparar på klimatet.

– När projektet är slut hoppas vi att vi har fått underlag för patent på något som kan utnyttjas kommersiellt. Jag tror att till exempel leksakstillverkare och företag med miljöprofil skulle visa stort intresse för en försäljningsbar produkt, säger Eric Rönnols.

Projektet ska även undersöka hur man kan förbättra hanteringen av träavfall på byggarbetsplatser. En sortering utifrån kvalitet – rent trä, målat trä eller avfall – underlättar den fortsatta återvinningen.

Mer information:
Projektledare: Eric Rönnols, Senior Advisor NSR, telefon 070-545 7460, eric.ronnols@nsr.se

Framtidens miljövänliga spånplattor

* Projektet Produktion av miljöanpassade spånplattor från träavfall pågår från juni 2017 till juni 2019.
* Projektledare är Dr Mahmood Hameed och Eric Rönnols, NSR.
* Projektpartners är NSR (Nordvästra Skånes Renhållnings AB), Lunds universitet, MTA Bygg och Anläggning AB samt Georg-August Universitetet i Göttingen, Tyskland.

Framtidens miljövänliga spånplattor

Minimerar och nyttiggör avfall

* RE:Source är ett av 17 strategiska innovationsprogram och har som vision att Sverige ska bli världsledande på att minimera och nyttiggöra avfall. Det startade sin första treårsetapp 2016 och är planerat att rulla i tolv år.
* RE:Source finansieras av Energimyndigheten, Vinnova och Formas och leds av RISE Research Institutes of Sweden i samarbete med Chalmers Industriteknik, IVL Svenska Miljöinstitutet och Swerea.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera