Tema

Förbättrade egenskaper hos komponenter av segjärn

Segjärn är världens näst mest använda gjutmaterial, men vid gjutning i segjärn kan egenskaperna variera i komponentens olika delar. Nu har en forskare försökt ta fram riktlinjer som ska bidra till en ökad hållbarhet.

Hur påverkar variationer i mikrostrukturen de mekaniska egenskaperna och deformationsbeteendet hos segjärn? Det är frågor som besvaras i en ny avhandling från Keivan Amiri Kasvayee, doktorand vid Tekniska Högskolan, Jönköping University.

Segjärn är världens näst mest använda gjutmaterial. Vid utveckling av komponenter i segjärn, är det viktigt att säkerställa att komponentens egenskaper är tillräckliga för att klara av belastningen vid olika punkter.

– När man gjuter i segjärn kan man få ett resultat där egenskaperna varierar i komponentens olika delar. Det här kan bero på själva gjutprocessen och på komponentens geometrier. I min avhandling har jag undersökt relationen mellan mikrostrukturer, mekaniska egenskaper och deformationsbeteendet under statisk och dynamisk belastning. Mätningarna har gjorts både med makro- och mikroskala, förklarar Keivan Amiri Kasvayee.

De experimentella och beräkningsmässiga undersökningar som presenteras i avhandlingen är ett försök att ta fram riktlinjer för produktion av gjutna komponenter med högre styvhet och lägre vikt, vilket bidrar till en ökad hållbarhet hos produkterna.

– Med tanke på den omfattande globala produktionen av segjärn, så kan varje liten förbättring vara av stor betydelse.

Avhandlingen
 ”On the deformation behaviour and cracking of ductile iron; effect of microstructure”

Kontakt
Keivan Amiri Kasvayee, telefon 036-10 19 65.

Läs också

Nykomlingarna i Östersjön går inte att stoppa
21 september, 2017 | Redaktionen forskning.se
Smart klädd i 100 procent svenskt papper
20 september, 2017 | Högskolan i Borås
DNA i sedimenten avslöjar när siken kom till sjön
20 september, 2017 | Umeå universitet

Vi finns där du är @forskningsnyhet

Förbättrade egenskaper hos komponenter av segjärn

 lästid ~ 1 min