Artikel från Stockholms universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Språkmelodin spelar stor roll för att vi ska förstå de ord vi hör. I sin avhandling i lingvistik beskriver Hatice Zora hur det kan fungera när hjärnan matchar hörselintryck mot representationer av talade ord, så kallad lexikal access.

Hon undersöker särskilt om och hur språkmelodin inverkar på talförståelsen och hur språkspecifik denna inverkan är. Det visar att språkmelodins betydelse för lexikal access är obestridlig. Två av artiklarna i avhandlingen har publicerats i tidskriften Frontiers in Neuroscience och en i NeuroReport.

Lexikal access är en central komponent vid människans tolkning av talat språk. För att förstå hur denna process fungerar är det viktigt att undersöka vilka typer av akustisk information som finns representerade i människans långtidsminne och hur hjärnan använder denna typ av information.

I Hatice Zoras avhandling undersöks om det finns så kallade minnesspår för prosodisk information (språkmelodi) i lexikal access och om denna prosodiska information uppfattas innan uppmärksamheten riktas mot talsignalen.

Registrera hjärnaktivitet i realtid
Avhandlingen jämför tre språk som är typologiskt distinkta – engelska, turkiska och svenska – och testar i vilken utsträckning betydelsen av prosodiska drag för lexikal access är språkspecifik och skiljer sig åt mellan olika språktyper.

För att förstå lexikal access i grunden är det nödvändigt att följa och registrera hjärnaktivitet i realtid, för att observera igenkänningsprocessens utveckling. I avhandlingen användes Elektroencefalografi (EEG), en elektrofysiologisk teknik för att studera elektrisk aktivitet i hjärnan med god tidsupplösning, vilket möjliggör observationer av tidsutvecklingen i lexikal processning.

EEG-tekniken fångar neurala responser som är direkt relaterade till specifika sensoriska och kognitiva processer. Det kan ge utslag vid hjärnans automatiska reaktioner på förändringar av hörselintryck, även om uppmärksamheten är riktad på annat håll.

Aktiverar minnesspår asscocierade med ord
De studier som presenteras i avhandlingen visar att prosodins (språkmelodins) betydelse för lexikal access är obestridlig. Hjärnan reaktion är starkare och aktiverar större områden när den processar prosodiska drag i faktiska ord jämfört med pseudoord.

Prosodisk information aktiverar minnesspår kopplade till ord och deras möjliga lexikala avledningar även utan någon som helst kontext. Minnesspår av denna information i hjärnan påverkas inte av uppmärksamhet och har därför någon grad av automaticitet.

Avhandlingen visar att hjärnan inte bara uppfattar prosodiska förändringar utan att den också använder dem för att aktivera minnesspår associerade med ord och deras möjliga avledningar.

Avhandlingen: Mapping prosody onto the lexicon – Memory traces for lexically specified prosodic information in the brain’

Artiklar:
Perceptual Correlates of Turkish Word Stress and Their Contribution to Automatic Lexical Access: Evidence from Early ERP Components, Frontiers in Neuroscience
Neural correlates of lexical stress: mismatch negativity reflects fundamental frequency and intensity, NeuroReport
Lexical Specification of Prosodic Information in Swedish: Evidence from Mismatch Negativity Frontiers in Neuroscience

Kontakt: Hatice Zora, Institutionen för lingvistik, Stockholms universitet
E-post: hatice@ling.su.seTelefon: 08-16 29 30 Mobil: 072-205 17 83

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera